Umro  tvorac najpoznatije teorije o starenju Denam Harman

Izvor: Blic, 25.Nov.2014, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro tvorac najpoznatije teorije o starenju Denam Harman

Američki naučnik Denam Harman, koji je razvio široko prihvaćenu teoriju starenja koja sada služi kao osnova za istraživanje raka, Alchajmerove bolesti i drugih oboljenja, umro je danas u Nebarski u 99. godini.

Harman, koji je sredinom devedesetih radio u Medicinskom centru Univerziteta Nebraske umro je posle kraće bolesti u bolnici u Omahi, rekao je portparol klinike.

Profesor sa Harvardske medicinske škole Dejvid Sinkler rekao je da je Harmanovo istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inspirisalo hiljade mladih naučnika da rade na studijama o starenju.

"Doktor Harman je jedan od najuticajnijih naučnika u prethodnih 50 godina. On je biologiju iz nekadašnje učmalosti doveo do stupnja nauke svetske klase", rekao je Sinkler.

Harman je razvio teoriju slobodnih radikala 1954, mada su bile potrebne godine dodatnih istraživanja da bi se dokazao njen značaj.

Ta teorija tvrdi da je jedan od koprodukata upotrebe kiseonika štetna hemijska reakcija u ćelijama, a rezultat toga je starenje, i na kraju, smrt.

Medicinska javnost najpre je odbacila Harmanovu teoriju, ali su 1980-tih, slobodni radikali postali deo istraživanja o raku, kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarima. Slobodni radikali od tada se povezuju i sa Alchajmerovom bolešću.

Sinkler je ocenio da je Harmanova teorija "kamen temeljac na polju starenja".

Harman je verovao da se proces starenja može usporiti smanjenjem proizvodnje slobodnih radikala, i to zdravim načinom ishrane, redovnim vežbanjem i uzimanjem odrđjenih vitamina. On je takođe preporučivao ograničen unos alkohola i nekonzumaciju cigareta.

Na svojim istraživanjima radio je sve do 2010, kada je definitivno otišao u penziju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.