USTANAK MAŠINA Ilon Mask upozorava na “demonsku” veštačku inteligenciju

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USTANAK MAŠINA Ilon Mask upozorava na “demonsku” veštačku inteligenciju

Milijarder Ilon Mask upozorio je još jednom na moguće negativne posledice razvoja veštačke inteligencije. On je u govoru na Institutu za tehnologiju Masačusets (MIT) u petak rekao studentima da tehnologija slična “prizivanju demona”, preneo je CNBC.

Mask, osnivač kompanije “Spejs X” i koosnivač “Tesla motorsa”, kao i “Pej pala”, rekao je da bi tehnološki sektor trebalo da bude “veoma pažljiv” u pionirskom razvoju veštačke inteligencije i nazvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “našom najvećeom egzistencijalnom pretnjom”.

On je uporedio razvoj veštačke inteligencije sa horor filmom u kome protagonisti prizivaju demona koji na kraju uzrokuju haos.

-U svim takvim pričama gde neko sa pentagramom i svetom vodicom priziva demona uvek to radi s ubeđenjem: “Da, naravno da mogu da ga kontrolišem”. To nikada ne uspe – istakao je Mask, preneo je “Vašington post”.

Mask je nekoliko puta do sada nazivao tehnologiju velikim rizikom koji ne može da se kontroliše.

Njegovi komentari osvetlili su rastuću debatu u tehnološkom sektoru oko toga da li mašinama treba omogućiti da misle za sebe. Autonomna tehnologija je glavna tema u inženjerskim krugovima i zauzima ugledno mesto u popularnoj kulturi, ukazuje CNBC, navodeći kao primer filmove poput “Terminatora” koji prikazuju apokaliptične scene u budućnosti nakon što su mašine razvile svesnost i postale nezavisne od ljudi.

Zagovornici veštačke inteligencije kažu da je ona sledeći, logičan korak rastućeg tehnološki zavisnog društva, dok protivnici, poput Maska, ističu da bi moglo biti nenamernih, ali nesagledivih posledica.

Kompanija “Gugl”, nakon što je kupila britansku tehnološku firmu “DipMajnd” početkom godine, zbog rastućih kontroverzi oko veštačke inteligencije pristala je da osnuje etički odbor koji će nadgledati njihove korake u razvoju svesnih mašina. “Gugl” zasad postepeno napreduje u pravljenju aplikacija koje su sve više prilagođene korisnicima time što su autonomnije, ističe CNBC.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.