U Lesotu u toku pokušaj puča

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Lesotu u toku pokušaj puča

Vojne jedinice u Lesotu opkolile su danas zgrade vlade i policije, a čula se i puščana paljba, dok diplomate kažu da je u toku pokušaj puča u toj maloj planinskoj kraljevini na jugu Afrike.

- Vojna policija je opkolila sedište vlade i ima izveštaja o puščanoj paljbi - izjavio je neimenovani diplomata iz prestonice Lesota Maserua.

Južnoafričke radio stanice su, takodje, javile da privatne stanice ne emituju program, prenosi Rojters.

U Lesotu je napeto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od juna kada je premijer Tomas Tabane suspendovao parlament da bi izbegao glasanje o poverenju zbog sukoba u koalicionoj vladi koja upravljala zemljom dve godine.

Zamenik premijera Motetjoa Mecing je obećao da će formirati novu koaliciju koja će smeniti Tabanea.

Susedna Južna Afrika i regionalna Južoafricka zajednica za razvoj upozorili su političke rivale u toj zemlji da neće biti tolerisana nikakva neustavna promena vlasti.

Od sticanja nezavisnosti 1966. godine, u Lesotu je izvršeno nekoliko državnih udara. Najmanje 58 stanovnika Lesota i osam južnoafričkih vojnika poginuli su 1998. godine, a veliki deo Maserua je oštećen tokom političkih previranja i sukoba koji su usledili.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.