U KORAK SA SVETOM: Srbija dobila prvi superkompjuter!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Sep.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KORAK SA SVETOM: Srbija dobila prvi superkompjuter!

Prvi superkompjuter nalazi se na Institutu za fiziku. Ima ukupno 2.500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko četiri terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa

Na Institutu za fiziku danas je pušteno u rad superračunarsko postrojenje HP Paradox IV, čija instalacija omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoložive istraživačima, kao i povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << njihove međunarodne kompetitivnosti, kako u istraživanju, tako i u razvoju.

HP Paradox IV je postrojenje integrisano u sve regionalne i pan-evropske superračunarske infrastrukture, a ovom instalacijom laboratorija na Institutu za fiziku postaje vodeća u jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu da je opremljena postrojenjem računara visokih performansi najnovije generacije.

Superračunarski klaster predstavlja integrisano, vodom hlađeno postrojenje, sa ukupno 2.500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko četiri terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa.

Foto: Prof. Jack Dongarra

Klaster je ujedno i postrojenje za masivno skladištenje digitalnih podataka sa ukupnim kapacitetom od 200 terabajta.

Prema rečima direktora kompanije HP Miloša Ðurkovića, ovo je istorijski trenutak za srpsku nauku jer nabavkom super kompjutera Srbija stupa na svetsku mapu zemalja sa ovim tehnologijama.

Primena ovih računara je velika ne samo u nauci nego i u privredi, za dalji razvoj istraživanja i napredak, rekao je on i dodao da Srbija sada ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.

Printscreen: Netlib.org

Osnovna ideja ovog projekta je brži razvoj superračunarstva u Srbiji i regionu.

Korisnici iz akademske zajednice Srbije mogu pristupiti Paradoxu IV kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu Aegis, a korićenjem superračunarske mreže pristup imaju i istraživači širom Evrope.

Instalacija Paradox-a omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoložive istraživačima i na ključan način povećava njihovu međunarodnu kompetitivnost, kako u istraživanju, tako i u razvoju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto – Ilustracija)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.