Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za ruskog blogera

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za ruskog blogera

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas 10-godišnju kaznu zatvora za poznatog blogera i oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je optužen za navodnu krađu pola miliona dolara iz dve firme.

Tužilaštvo je za njegovog brata Olega zatražilo kaznu od osam godina zatvora, takođe optuženog po istom osnovu.

Braća Navaljni optuženi su za kradju novca iz dve firme, uključujući rusku podružnicu čuvene francuske kozmetičke kompanije "Iv Roše".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Obojica negiraju ove optužbe i tvrde da su one deo kampanje ruskog predsednika Vladimira Putina da utiša svoje protivnike.

Na istom ročistu danas pred sudom u Moskvi Navaljnom je produžen kućni pritvor za još mesec dana.

Sudija Elena Korobčenko odobrila je zahtev državnog tužioca da mu se produži kućni pritvor pošto 15. januara istekne kazna.

Optuženi Navaljni se, po saopštavanju ove odluke, ironično nasmejao, prenosi agencija Rojters.

Navaljni, najpoznatiji po svojim blogovima u kojima kritikuje vlast, tvrdi da je sudski proces protiv njega deo kampanje pritiska Kremlja na opoziciju pošto je on bio među onima koji su predvodili ulične proteste protiv Putina 2011. i 2012. godine.

On je prošle godine osuđen u drugom sudskom procesu na pet godina zatvora za proneveru 16 miliona rubalja, ali je ova kazna kasnije suspendovana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.