Tužilac za iscrpnu istragu o ubistvu crnog tinejdžera

Izvor: Blic, 21.Avg.2014, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac za iscrpnu istragu o ubistvu crnog tinejdžera

Američki državni tužilac Erik Holder, sastao se danas s predstavnicima zajednice u Fergusonu u Misuriju i zatražio iscrpnu istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava, povodom ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera, koje je izazvalo talas protesta gradjana u tom mestu.

Američki državni tužilac Erik Holder, sastao se danas s predstavnicima zajednice u Fergusonu u Misuriju i zatražio iscrpnu istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava, povodom ubistva nenaoružanog crnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tinejdžera, koje je izazvalo talas protesta gradjana u tom mestu.

Holder, prvi Afroamerikanac na čelu Ministarstva pravde, sastao se sa studentima, tokom posete Fergusonu, s kojima je razgovarao o istrazi o ubistvu 18-godišnjeg Majkla Brauna, kojeg je 9. avgusta ustrelio policajac belac.

U Fergusonu su i juče, 11. dan zaredom, održani protesti, tokom kojih je uhapšeno 47 osoba.

Prethodnih dana protesti su bili praćeni neredima, pljačkama, a pojedini demonstranti bacali su kamenice na policiju koja je na njih ispaljivala suzavac.

Braunova porodica traži da se policajcu Darenu Vilsonu (28) sudi za ubistvo.

Vilson je, prema nalazima forenzičara, najmanje šest puta pucao u Brauna, uključujući i dva hica u glavu.

Američki ministar pravde Erik Holder posetio je sinoć Ferguson, crnačko predgradje Sent Luisa, kako bi smirio stanovnike koji danima demonstriraju nakon što je policajac ubio jednog mladog crnca.

"Nadam se da će moja poseta smiriti prilike", rekao je Holder koga je u Ferguson poslao predsednik Barak Obama.

Holder je obećao meštanima da će savezni tužioci voditi "beskompromisnu istragu" kako bi se utvrdilo da li je policajac, koji je pucao u mladića, bio rasistički motivisan.

Holder je posetio porodicu ubijenog i sastao se s pripadnicima federalne policije FBI koji vode istragu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.