Tukli ga jer se preziva Vučić

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tukli ga jer se preziva Vučić

Andreja Vučića žandarmi su u nedelju pre podne počeli da tuku dok je držao ličnu kartu u ruci, kaže njegov brat i srpski premijer Aleksandar Vučić.

- Pitali ste me da li je legitimisan. Rekao sam vam, da, legitimisan je. Počelo je prebijanje dok je držao ličnu kartu u ruci. Stoji mu lična karta i dalje u ruci. Išao je kod oca i majke, koji žive u Krunskoj ulici, na 50 metara odatle. Žao mi je što ne možete da verujete, ne uklapa se u kliše. Trebalo je da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neki drugi prebijeni, pa da se traži sednica SB UN ili ne znam šta, kako je to moj brat napisao u pismu. Ali nažalost, desilo se opet nekako mojoj porodici. Možda je tako i bolje nego da se desi nekom drugom - izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će objektivno biti ispitane sve okolnosti, Vučić je odgovorio da je on, naravno, objektivan, kao i da mu je žao što se “mnogi raduju nečijoj nesreći, a da to neko ničim nije zaslužio”.

- Nažalost, legitimisali su se, plašim se da je bio problem u njihovim... - rekao je Vučić, ne završivši odgovor, prekinut novinarskim pitanjem, i nastavio: “Nadležni državni organi poseduju sve snimke i svi očevici su već potvrdili da su to nedvosmisleno videli.”

- Pretpostavljam da ćete s oduševljenjem pozdraviti i to da su još neki policajci rekli da je trebalo da ih ubiju - rekao je Vučić i dodao da neće da dokazuje nikome ništa, “pogotovo ne kada mi neko ubija brata”.

- To će da rade nadležni državni organi. Rekao sam vam na najmirniji mogući način da su oni izvršili legitimisanje u potpunosti. Još jedan put izvinite što se taj Andrej prezivao Vučić - zaključio je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović očekuje da istraga o ovom slučaju najkasnije naredne nedelje bude okončana.

- Do tada očekujem da niko više neće iznositi bilo kakve tvrdnje, proverene ili neproverene, pošto to može samo da šteti istrazi - navodi Stefanović.

A ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da Vojna policija i VBA “rade na raščišćavanju tog nemilog događaja”.

Na pitanje da li su pripadnici “Kobri” uz Andreja Vučića bile kao njegovo obezbeđenje ili je on s njima bio privatno, Gašić je odgovorio: “To je obezbeđenje premijera, koje je sa Andrejem pošlo do kuće premijerovih oca i majke ne kao obezbeđenje nego kao pratnja zbog te situacije koja je prekjuče bila takva kakva jeste, prosto da ne dođe do toga, a došlo je do toga.”

Vučić potvrdio pisanje „Blica“

Premijer Vučić potvrdio je pisanje “Blica” da postoji još jedan snimak prebijanja njegovog brata Andreja. „Imamo snimak na kojem se vidi da su dali legitimacije“, rekao je Vučić novinarima. Naš list je tražio snimak, uvid u njega i da ga objavimo, ali to juče nismo dobili. Iz Vlade su prethodno obećali da će biti emitovan u utorak. Na njemu je dokaz teškog krivičnog dela, što mora biti dostupno javnosti.

Andrej Vučić: Kriv sam što sam Aleksandrov brat

"Nikada u svom životu nisam se obraćao javnosti, a ne bih to učinio ni danas da nisam iritiran neistinama koje je objavio dnevni list ‘Blic‘ o razlozima mog prebijanja i prebijanja još trojice ljudi.

Naime, "Blic" je, kako kažu, saznao da je razlog sukoba bio taj što smo mi odbili da se legitimišemo. Sve to su, navodno, čuli od stanara okolnih zgrada.

Želim jasno i nedvosmisleno da kažem da je reč o notornoj laži.

Naime, nas četvorica smo išli ka stanu mojih roditelja u Krunskoj ulici i bili zaustavljeni od jedinice Žandarmerije, koja nas je uredno legitimisala i mislim da problem i nastaje zbog naših legitimacija, a ne zbog toga što smo bilo kome bilo šta uradili, ili nismo postupili po njihovom naređenju.

Nijednog trenutka, iako znam da se to ne uklapa u kliše ‘Blica‘, nismo pokušali da odgovorimo na brutalno iživljavanje pripadnika Žandarmerije, a službena legitimacija Saše Jovanovića vidi se sve vreme u njegovoj ruci, čak i u trenucima svirepog premlaćivanja.

Takođe, videli ste samo manji i bezazleniji deo našeg prebijanja.

Uzgred, nisam rekao da odustajem od pridruživanja krivičnom gonjenju pripadnika Žandarmerije zato što postoji bilo kakva moja krivica, već zato što razumem težinu njihovog posla i nervozu zbog čuvanja onih koje nisu bili radi da obezbeđuju.

Takođe ne tražim od ‘Blica‘ ni sažaljenje ni milost, ne smeta mi čak ni zluradost mnogih, ali mi smeta laž i protiv nje ću se boriti svim zakonskim sredstvima.

Znam i to da slučajno nisam Vučić već brat Bojana Pajtića ili Borka Stefanovića, da biste tražili smenu moga brata, kako često govorite, autokrate, a nevladin sektor bi zahtevao i vanrednu sednicu Evropske komisije i Saveta bezbednosti UN ne bi li ocrnili Srbiju.

Kriv sam što sam Aleksandrov brat, a on je kriv valjda uvek i za sve.

Meni ni vaša pomoć, ni pomoć nevladinog sektora ni podrška onih koji su paradirali u nedelju nije potrebna. Za mene neki Devenport neće biti zainteresovan, a i ne treba. Volim Srbiju i verujem u njene institucije. Sve što se desilo bilo je greška pojedinaca i, nadam se, ništa više.

Na kraju, ako smem, dodao bih još nekoliko stvari. Znam da meta ‘Blica‘ nisam bio ja, već moj brat. Nisu nikakvi stanari njima govorili o legimitisanju, jer svi očevici u istrazi su već potvrdili da smo legitimacije uredno pokazali. Bilo im je važno da našu porodicu, ne po prvi put, stave na stub srama.

Hoću i to da kažem, nisam se branio od žandarma ne zato što sam slab, ne zato što sam se uplašio, već zato što su to predstavnici države. Nisam branio sebe, ali vam obećavam da ću svoga brata braniti ne samo zato što ga volim već i zato što ne trpim nepravdu i laž čopora koji bi uvek da rastrgne one koji su bolji od njih."

(integralni tekst pisane izjave Andreja Vučića za Tanjug)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.