Talenti samo za slikanje

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talenti samo za slikanje

Učenici novosadskih škola sve su uspešniji na međunarodnim takmičenjima, ali na njih najčešće odlaze bez finansijske pomoći grada i pokrajine.

Gimnazijalac Stefan Velja (18) je osvojio orden i zlatnu medalju na Svetskom salonu pronalazaka “Eureka 2014“ u Briselu. Put do nagrade je realizovan zahvaljujući velikoj podršci Stefanovih roditelja i direktora “Jovine gimnazije” koju pohađa. Tek kada se vratio sa medaljom, s njim su se svi rado fotografisali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kroz istu priču svake godine prolaze mladi robotičari, učenici Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” koji već godinama osvajaju medalje na svetskim takmičenjima.

- Odlaske na takmičenja, smeštaj, putne troškove plaćali su roditelji, jer ni od grada ni od pokrajine nismo dobijali ni dinara - rekao je profesor Vasa Bjelica.

Uprkos dugogodišnjim uspesima, mladim robotičarima je svaki odlazak u inostranstvo neizvestan. Prošle godine grad i pokrajina im nisu pomogli pa su mladi talenti otputovali u Francusku zahvaljujući Rotari klubu Novi Sad - Dunav.

I u tom slučaju, po povratku sa medaljama, usledilo je fotografisanje sa gradskim čelnicima, koji su isticali da grad ima talentovanu omladinu.

- Grad koji ne ulaže u mladost ne ulaže ni u svoju budućnost. Nema boljih ambasadora od mladih o talentovanih ljudi - kaže sociolog Tamara Stakić.

S tim se složio i gradonačelnik Miloš Vučević.

- Stefan je na najbolji način reprezentovao sebe, svoju porodicu, školu, ali i svoj grad i državu - izjavio je gradonačelnik.

Pomoć od naredne godine

Uspeh Stefana Velje podstakao je Gradsku upravu da sem fotografisanja počne da pomaže mladim talentima. Vladimir Jelić, gradski sekretar za obrazovanje, kaže da će se od naredne godine mladim talentima smeštaj i troškovi kotizacije plaćati iz gradskog budžeta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.