Svako četvrto dete ide na privatne časove

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako četvrto dete ide na privatne časove

Od ukupno 32.000 učenika u Šumadiji, svaki četvrti uzima privatne časove, pokazuju istraživanja.

Roditelji izdvajaju u proseku 6.000 dinara mesečno za dodatno učenje svoje dece da bi u školi dobila bolje ocene. Jedan privatni čas košta 500 dinara, a najtraženiji su strani jezici - engleski, nemački i matematika.

Kako kaže Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave, „privatne časove ljudi uzimaju za svoju decu jer nije završena prava reforma obrazovanja“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Škola nije više ono što je nekada bila. Deca imaju više slobode, nekadašnji strogi hijerarhijski sistem nastave je nestao, ali programi i planovi nisu prilagođeni novim slobodama. To znači da deca treba da interaktivno uče, da svi zajedno učestvuju u nastavi, ali za to ne postoje ni programi, a ni sami nastavnici nisu za to obučeni - kaže načelnik Damjanović.

Dopunska

U Osnovnoj školi „Milutin i Draginja Todorović“ kažu da postoji i dopunska nastava, ali i pored toga što su pozvana, deca često na nju ne dolaze.

Najbolje ocenjena Osnovna škola u Kragujevcu je „Milutin i Draginja Todorović“, ali i pored toga što postoje i dodatna i dopunska nastava ima mnogo roditelja koji plaćaju časove za svoju decu.

- Roditelji često idu linijom „manjeg otpora“ i svesno ne teraju svoju decu da paze na času, da se trude u školi, već im, što je lakše, ali i skuplje, plaćaju privatne časove. Uz to, mnogo je sujete, pa žele da im deca po svaku cenu dobijaju bolje ocene i onda to rade na pogrešan način. Umesto da ih motivišu da vreme iskoriste u školi, oni troše pare na dodatne privatne časove. Postoji i dopunska nastava, ali i pored toga što su pozvana, deca često na nju ne dolaze - kaže Dragan Pavlović, direktor škole.

Tatjana Marinković, direktorka Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Kragujevcu, kaže da „roditelji često nisu zadovoljni ocenama koje njihova deca dobijaju u školi i da zato plaćaju dodatne privatne časove“.

- Problem je to što je neusklađen program između srodnih predmeta. Tako da pojedine oblasti iz matematike i fizike, deca izučavaju u različito vreme, nešto na početku, a nešto na kraju školske godine. I onda se gube u tom raskoraku - tvrdi direktorka Tatjana Marinković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.