Susret premijera Vučića i Lija: Srbija je iskreni i pouzdan partner Kine

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret premijera Vučića i Lija: Srbija je iskreni i pouzdan partner Kine

Kineski premijer Li Kećijang otpočeo je danas bilateralni deo posete Srbiji susretom sa premijerom Aleksandrom Vučićem čime počinje i zvanična poseta kineskog premijera Srbiji, koji će u našoj zemlji boraviti još dva dana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas početku bilateralnog susreta sa kineskim premijerom Li Kećijangom da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja i da Kina može da računa na Srbiju.

- Kina može da računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Srbiju kao na pouzdanog i odgovornog prijatelja, kakav je Kina uvek bila Srbiji - poručio je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

- Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja - rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija podržava politiku jedne Kine.

- Toj politici smo dosledni i nećemo je menjati - istakao je srpski premijer.

Početak sastanka dve delegacije direktno je prenosio RTS, a prisustvovali su mu gotovo svi ministri u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da postoji veliki prostor za unapredjenje bilateralne saradnje.

- Imamo politički veoma dobre odnose, očekujemo da unapredimo ekonomske odnose, da razmena bude neuporedivo veća i da ojačamo razvoj instrastrukre, kao I da zainteresujemo i privučemo što veći broj kineskih privrednika koji bi dfošli da investiraju u Srbiju jer odavde posluje tržište od gotovo milijardu ljudi sa kojima imamo slobodnu trgovinsku razmenu - rekao je Vučić.

To bi, kako je istakao, bila idealna prilika za kineske privrednike da ulaže u Srbiju i da zarade što je moguće više. Kako je rekao, radi s eo tržištu cele EU, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske.

- Sve što u regionu možete da zamislite, mi sa njima imamo slobodnu razmenu - rekao je Vučić.

Ukazavši da su na sastanku svi ministri u vladi, Vučić je rekao da je time Vlada Srbije želela da pokaže kineskoj delegaciji koliko je poseta značajna i koliko Srbija poštuje Kinu.

Li je prvi kineski premijer koji je posetio Beograd posle 28 godina.

Nakon bilateralnog sastanka Srbija-Kina, nakon predviđeno je potpisivanje ugovora o izgradnji pruge Budimpešta-Beograd.

Zajednička konferencija za novinare premijera Srbije i Kine očekuje se oko 17 sati.

Ranije danas, potpisana su dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i carinskih organa koje su potpisali predstavnici tih zemalja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.