Stiže duplo jača baterija

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže duplo jača baterija

Najveća boljka modernih telefona je nesumljivo baterija. Pored ključeva i novčanika, u džepovima su i punjači postali neizostavni. Već od 2016. to više neće biti tako.

Paradoks je što sa svakom generacijom pametnih uređaj dobijamo brže telefone, većih dimenzija i sa boljim mogućnostima, dok baterija ostaje na istom nivou kao i na početku revolucije smartfona. Od tada smo dobijali različita rešenja, poboljšanja, ali sve se svelo na malo veći kapacitet, procesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji troši manje i brže punjenje telefona. Nažalost, pravog napretka nije bilo.

Ipak, naučnici sa MIT-a su započeli mali startap koji će izgleda uspeti da reši problem baterija u pametnim telefonima. Njihova kompanija se zove SolidEnergy i oni su uspeli da u bateriju koja je po dimenzijama upola manja od one u iPhoneu 6 stave duplo više energije.

To nije potpuno nova ideja, ali su svi pređašnji pokušaji propali ili su baterije eksplodirale. Naučnici su rešili taj problem dodavanjem sloja elektrolita koji sprečavaju da se baterija zapali, a ujedno mogu da provode struju. Oni se nadaju se će uspeti da ih toliko unaprede da omogućavaju korisnicima makar tri dana standardnog korišćenja.

Problemi sa prototipima

Prototip baterije kompanije SolidExpert je uspešno preživeo 100 punjenja, a da je pritom zadržao 80 odsto početnog kapaciteta. To je jedan od problema koji bi trebalo da reše u narednom periodu kako bi mogli komercijalno da je ponude korisnicima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.