Stanković: Skupština grada je odbila preporuku Agencije bez rasprave

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Skupština grada je odbila preporuku Agencije bez rasprave

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nenad Stanković rekao je da se lokalni parlament izjašnjavao o preporuci Agencije za borbu protiv korupcije i da je odbio njegovo razrešenje bez rasprave.

 - Agencija je izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije zamenika predsednika Skupštine grada, to je stavljeno na dnevni red i o tome se odlučivalo - kazao je Stanković Tanjugu i dodao da on nije bio u sukobu interesa što je potvrđeno i rešenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << same Agencije.

Spor sa Agencijom traje od decembra 2012. napomenuo je Stanković i naveo da je prvobitno rešenje Agencije novembra 2013. godine u celosti poništeno po žalbi, a da je Agencija identično rešenje donela aprila ove godine.

Stanković se žalio i na drugo rešenje Agencije, a Odbor Agencije je žalbu delimično uvažio.

- Prema poslednjem rešenju protiv koga sam poveo upravni spor navodi se da nisam obavestio Agenciju u roku od 15 dana po stupanju na dužnost zamenika predsednika Skupštine grada čime nije uvaženo da sam Agenciju obavestio mejlom - navodi Stanković.

Uprkos tome što su dva osnova otpala u odnosu na prvobitno rešenje, a da je ostao deo koji se odnosi na obavezu obaveštavanja, mera je ostala ista, napominje Stanković.

 -Preporuka je preporuka, ona nije obavezujuća - dodaje Stanković i kaže da su odbornici glasali kako su glasali.

Stanković je zamenik Direktora Direkcije za javni prevoz od 2011. godine, a za zamenika predsednika Skupštine grada biran je polovinom 2012. godine.

On napominje da mesto zamenika u Direkciji nije funkcija već njegov posao gde i prima platu.

Stanković je sa odbornikom Stanimirom Đurićem ranije osnovao Nišku regiju koja je pristupila Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Đurić, koji je odbornik u četvrtom mandatu Skupštine grada i koji je poznati niški advokat, rekao je Tanjugu da će od Agencije tražiti izvinjenje zbog dela saopštenje Agencije u kome se kaže

"da je Skupština grada postupila neodgovorno i nesavesno".

- U slučaju da izvinjenje izostane, tužiću Agenciju. Ja sam glasao protiv preporuke i moje je ustavno pravo kako ću da glasam i niko ne može da me poziva na odgovornost zbog iznetog stava ili mišljenja u Skupštini grada - ukazuje Đurić.

Povodom činjenice da je Skupština Grada Niša odbila preporuku Agencije oglasio se Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI u saopštenju ocenjuje da je Skupština grada, odlukom da se ogluši o preporuku Agencije o smeni Stankovića, proglasila svojevrsnu "korupcijsku autonomiju".

Oni pozivaju čelnike SNS "da putem partijske procedure izdejstvuju smenu Stankovića i na taj način manifestuju integritet SNS kao stranke i da pokažu doslednost u borbi protiv korupcije".

Agencija za borbu protiv korupcije ranije danas još jednom je upozorila i zahtevala da Skupština grada Niša postupi u skladu sa Zakonom o Agenciji i da Nenada Stankovića razreši funkcije zamenika predsednika Skupštine grada.

"Odlukom da na funkciji zamenika predsednika Skupštine grada Niša ostavi Nenada Stankovića, za koga je nesumnjivo utvrdjeno da je bio u sukobu interesa, Skupština grada Niša pokazala je nebrigu za sugrađane, čije je interese dužna da zastupa, saopštava Agencija za borbu protiv korupcije.

Odbijanjem da postupi u skladu sa inicijativom Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Stankovića, od 14. novembra 2014. godine, Skupština grada Niša, kako se navodi u saopštenju, postupa neodgovorno i nesavesno i na taj način doprinosi nepoverenju gradjana u institucije i stvaranju utiska da funkcioner nije dužan da poštuje Zakon o Agenciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.