Srpske destinacije koje najviše privlače strance

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske destinacije koje najviše privlače strance

Muzički festivali poput Egzita u Novom Sadu ili Sabora trubača u Guči, etno-sela i gostoljubivost srpskog seljaka, brojni manastiri i druge kulturne i istorijske znamenitosti, čari prirode poput “Đavolje varoši”, najčešći su razlozi za posetu stranaca Srbiji.

Najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča “Lonli planet” uvrstio je Srbiju među 10 najatraktivnijih destinacija za narednu godinu.

Sledeće godine Egzit slavi 15. rođendan, pa utoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba očekivati, ako je to uopšte i moguće, još spektakularniju zabavu nego u prethodnih 14. Festival se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi od 9. do 12. jula u Novom Sadu, posle čega se seli na plažu JAZ u Budvi od 16. do 18. jula.

Za sve koji žele nešto drugačiji zvuk od onog koji se Novim Sadom “ori” tokom jula, tu je Sabor trubača u Guči, 55. po redu koji će se održati od 2. do 9. avgusta 2015. godine. Izbor za najboljeg trubača, ali i najbolji trubački orkestar dobar su razlog da se više od pola miliona ljudi nekoliko dana uživa u zvucima izvorne muzike. Pored domaćih ljubitelja zvuka trube, festival poseti i veliki broj stranaca, a “borba” za smeštaj tokom trajanja festivala počinje mesecima pre početka najveće žurke na Balkanu.

Ukoliko vam muzika, bilo domaća ili strana nije prioritet, već želite da upoznate

prirodne lepote Srbije, onda su za vas boravak u etno-selima i planinama, a među posećenijim destinacijama bez sumnje je Mokra Gora i etno selo na Mećavniku, koje je podigao proslavljeni reditelj Emir Kusturica, a samim tim i veoma atraktivna Šarganska osmica, koja se smatra jedinstvenim graditeljskim remek delom u svetu među prugama uzanog koloseka. Ono što je čini jedinstvenom jeste neobična pružna petlja u obliku broja 8, dužine 3,5 kilometara kojom je premošćena visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana.

Srbija je omiljena destinacija i za sve koji žele da upoznaju kulturne i istorijske

spomenike, pa vredi napomenuti da se samo na Fruškoj Gori, na potezu od samo 50 kilometara, može videti čak 16 pravoslavnih manastira. U dolini reke Ibra i Raške, od Kraljeva pa sve do ispod Novog Pazara, u takozvanoj “Dolini kraljeva”, podignuti su neki od najvrednijih srpskih srednjovekovnih manastira, kao što su Đurđevi Stupovi, Studenica, Žiča, Sopoćani, Gradac.

Da Srbija ima da ponudi i “čuda prirode”, dokaz je i Đavolja varoš, na jugu Srbije, u središtu planine Radan. Nosi čudno ime, izgleda čudesno, a čine je 202 zemljane piramide, visoke od 2 do 15 metara. O njihovom nastanku kruži više legendi, a najpoznatija je ona da su stubovi okamenjeni svatovi, koji su pratili na venčanje brata i sestru. „Đavolja Varoš“ stavljena je pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine proglašena je za prirodno dobro od izuzetnog značaja, da bi kasnije bila stavljena u prvu kategoriju zaštite kao Spomenik prirode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.