Srbija bi od ovog resursa mogla da se kupa u parama, ali ima preča posla

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bi od ovog resursa mogla da se kupa u parama, ali ima preča posla

Vojvodina obiluje geotermalnim izvorima energije, ali se od 75 izvorišta tople vode koristi samo jedna petina.

Mogućnosti za korišćenje toplotne energije iz podzemnih voda su ogromne - od zagrevanja objekata, preko korišćenja prirodno tople vode za potrebe banja, otvorenih i zatvorenih bazena, pa sve do tehnoloških procesa u industriji i poljoprivredi.

ušteda 22.700

Poslednjih 30 godina praksa je pokazala da se ta voda najviše koristila za banjska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lečenja, ali stručnjaci se nadaju da je budućnost u korišćenju hidrotermalne energije za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora.

NIS se, kao energetska kompanija, usmerio i na korišćenje geotermalne energije prateći trend koji već postoji u zemljama u okruženju, a uveliko je razvijen na Zapadu. Stručnjaci procenjuju da bi, ukoliko bi sva izvorišta bila iskorišćena, moglo da se uštedi 22.700 tona mazuta po grejnoj sezoni.

Dragomir Obradović, direktor Banje Junaković, kaže za „Blic“ da ta banja koristi geotermalne izvore još od 1983. godine.

- Naša banja nabavlja od NIS-a termomineralnu vodu koja ima 51,8 stepeni Celzijusovih. Koristimo je, osim u terapijske svrhe, i za grejanje, ali i kao toplu vodu u kupatilima. Na taj način ostvarujemo značajnu uštedu. Umesto da grejemo vodu bojlerima, uz pomoć električne energije, mi toplu vodu sa izvora sprovodimo direktno po sobama pa su nam računi za struju znatno manji nego što bi bili - objašnjava Obradović.

Zbog toga što se veći deo godine prostorije zagrevaju toplom vodom iz tih izvora, i račun za grejanje je neuporedivo manji nego što bi bio da se sobe greju na gas.

- Cena vode iz geotermalnih izvora daleko nam je jeftinija i od cene gasa i od cene struje - zaključuje Obradović.

Jedan od korisnika geotermalne energije koju proizvodi NIS je i Banja Kanjiža.

- Termomineralnu vodu koristimo jednim delom kao energent, a drugim kao prirodni lekoviti faktor za lečenje bolesti reumatizma. Voda koju koristi naša banja na izvorištu ima 45 i 64 stepena Celzijusa. U letnjim mesecima koristimo hladniji izvor, a u zimskim onaj topliji. Tada voda sa izvora ulazi u kotlarnicu i prolazi kroz sistem koji sa nje skida toplotu, a potom se tom toplotom greje tehnička voda u radijatorima - objašnjava Slobodanka Drndarski, direktorka Banje Kanjiža.

Drndarski kaže da bogatstvo geotermalnih voda Vojvodine može bolje i efikasnije da se koristi za proizvodnju toplotne i električne energije, a da to najbolje pokazuje primer susedne Mađarske.

- Mađari ovaj potencijal maksimalno koriste i u mnogobrojnim banjama. U toj zemlji ima više od 300 banja, dok ih je u Vojvodini samo nekoliko, a mogućnosti su iste - kaže Drndarski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.