Srbija 78. po brizi o starima

Izvor: Blic, 30.Sep.2014, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 78. po brizi o starima

Na listi zemalja koje se najviše brinu o ekonomskoj sigurnosti i zdravlju starijih od 60 godina, Srbija se nalazi na 78. mestu među 96 rangiranih država sa svih kontinenata.

Na čelu rang liste, koju je danas objavila neprofitna organizacija Helpejdž internešenel, sa sedištem u Londonu, nalazi se Norveška, a prate je Švedska, Švajcarska, Kanada i Nemačka.

Najlošije rangirana država je Avganistan, a nešto bolje su Mozambik, Pojas Gaze, Malavi i Tanzanija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prilikom sastavljanja liste, praćeno je 13 parametara, a rangirano je samo 96 država sveta, jer ostale nemaju podatke za svaki od kriterijuma.

Prema podacima organizacije Helpejdž, u svetu trenutno ima 868 miliona ljudi starijih od 60 godina, što je skoro 12 odsto celokupne populacije.

Očekuje se da će broj starih stalno rasti, pa se predviđa da će ih 2050. godine na svetu biti 21 odsto, a u nekim državama, pre svega istočne Evrope, više od 30 odsto.

Od država sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija, na 29. mestu, a slede Hrvatska (67), Crna Gora (68) i Srbija (78). Bosna i Hercegovina i Makedonija nisu na listi.

Mađarska je 46, Kina 48, Albanija se nalazi na 53. poziciji, Rusija je 65, a Grčka 73.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Život starih na ivici siromaštva

Izvor: RTS, 01.Okt.2014, 20:06

Srbija Međunarodni dan starih obeležava sa zabrinjavajućim podacima – oko 100 hiljada građana trećeg doba živi na ivici siromaštva. Na listi zemalja koje se najviše brinu o ekonomskoj sigurnosti i zdravlju starih, Srbija se nalazi na 78. mestu među 96 država, pokazuje Globalni indeks starenja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.