Spomen-zbirci Beljanskog neophodan veći depo

Izvor: Blic, 22.Nov.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-zbirci Beljanskog neophodan veći depo

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu ima odgovarajući izložbeni prostor za stalnu postavku, ali su joj potrebne dodatne prostorije za povremene izložbe, kao i veći depo za čuvanje umetničkih dela kao i sve obimnijeg arhivskog fonda, izjavila je Tanjugu upravnica te galerije Jasna Jovanov.

Spomen-zbirka Beljanskog jedna je od retkih galerija u Srbiji čija je zgrada namenski projektovana za izlaganje umetničke kolekcije, napominje upravnica ističući da su u toj instituciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srećni zbog toga što imaju izuzetno lep prostor za postavku.

- Taj izložbeni prostor možda nije funkcionalan po savremenim muzeološkim standardima, imajući u vidu količinu prozora odnosno stakla u izložbenom delu zgrade, ali je on vrlo lep i na specifičan način je realizovan - kaže Jasna Jovanov.

Ona objašnjava da darodavac i osnivač te zbirke Pavle Beljanski (1892-1965), diplomata i strastveni kolekcionar umetničkih dela, pre pola veka nije predvideo uvođenje dokumentacionog odnosno sekundarnog fonda u toj galeriji, koji ne može da se čuva u izložbenom prostoru nego zahteva depo.

- Naš depo je izuzetno mali i može da prihvati samo nekoliko dela koja se ne izlažu - rekla je Jasna Jovanov ističući da i taj prostor kao i onaj izložbeni zadovoljavaju sve muzeološke propise kako o bezbednosti tako i o vlažnosti i temperaturi vazduha.

Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ističe da bi problem nedostatka prostora za odlaganje umetničkih dela kao i za povremene izložbe mogao da bude rešen izgradnjom aneksa toj zgradi, koja se nalazi na novosadskom Trgu galerija, neposredno pored Galerije Matice srpske (GMS).

- Prema ideji arhitekte Zorana Radojčića to bi bio izložbeni paviljon koji bi osim Spomen-zbirke koristila i GMS, ali i druge institucije sa kojima bismo želeli da iniciramo uređenje ovog trga, na kojem se nalazi javni parking i koji time predstavlja veću muzeološku pretnju nego nedostatak prostora - ocenjuje Jasna Jovanov.

Upravnica galerije dodaje i da je potrebno stoga izmeniti i uskladiti odgovarajuće urbanističke i druge uslove i propise u vezi sa tim trgom koji je gradska zaštićena zona i gde stoga ne bi smelo da bude parkinga i potom početi ostvarivanje ideje o izgradnji aneksa Spomen-zbirke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.