Španac Huan Gojtisolo dobitnik nagrade Servantes

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španac Huan Gojtisolo dobitnik nagrade Servantes

Popularni španski pisac Huan Gojtisolo ovogodišnji je dobitnik Nagrade Servantes, najvećeg književnog priznanje na španskom govornom području.

Španski ministar obrazovanja Hose Injacio Vert objavio je danas dobitnika ove ugledne nagrade, i rekao da je on tu vest lično javio Gojtisolu, koji živi i piše u Maroku.

Gojtisolo (83) smatra se jednim od najvažnijih španskih pisaca od španskog građanskog rata 1936-1939. Veliki je kritičar španskog katoličkog društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i mnoge njegove knjige govore o životu za vreme španske posleratne diktature i njegovom kasnijem životu u izgnanstvu.

Među njegovim delima su "Znaci identiteta", "Grof Hulian" a napisao je i romane "Juegos de manos", "Duelo en el Paraiso", "La isla", "La Chanca", "Makbara" i druge. Dobitnik je više nagrada, među kojima su nagrada Europalla iz 1985. i nacionalna nagrada za književnost koju dodeljuje ministarstvo kulture Španije iz 2006.

Nagrada uz koju ide i ček od 125.000 evra obično se dodeljuje naizmenično nekom španskom i nekom latinoameričkom piscu. Prošlogodišnja dobitnica bila je meksička književnica Elena Poniatovska.

Nagrade se uručuju svakog 23. aprila na godišnjicu smrti Migela de Servantesa, autora Don Kihota.

Nagrada Servantes prvi put je dodeljena 1976, a među ranijim dobitnicima su Meksikanac Karlos Fuentes i nobelovci Mario Vargas Ljosa iz Perua i Kamilo Hose Sela iz Španije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.