Soroš kupuje Kroaciju erlajns

Izvor: Blic, 19.Sep.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš kupuje "Kroaciju erlajns"

Američki milijarder Džordž Soroš zainteresovan je za kupovinu hrvatske nacionalne aviokomapnije Kroacija erlajns. Soroš je vlasnik je gotovo petine udela u kineskoj firmi koja je iskazala interes za kupovinu hrvatske avio kompanije.

Vlada Hrvatske bi u oktobru trebalo da donese odluku po kojem će modelu biti privatizovana Kroacija erlajnz, a konkurs za kupovinu nacionalne aviokompanije mogao bi biti raspisan u kasno proleće iduće godine.

U proces privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nacionalne aviokompanije, piše Jutarnji list, kreće se godinu dana nakon što je u prvom pokušaju propala prodaja.

U Ministarstvu saobraćaja upravo se dovršava predlog odluke o privatizaciji kompanije, a prema njemu od budućeg će se partnera tražiti širenje mreže i povećanje tržišnog udela.

Biće traženo i održavanje domaće i inostrane mreže letova, dokapitalizacija kompanije, obnova flote, kao i daljnji razvoj dela tehnike kompanije.

Glavni uslov i dalje je da kompanija izvan EU može da kupi do 49 posto dela Kroacija erlajnza, a ona unutar EU moći će da bude njegov stopostotni vlasnik.

Još nije definisan model po kojem će se tražiti strateški partner. Model dvostepenog konkursa primenjen je pre godinu dana i nije dao rezultate. Moguć je i model po kojem bi se angažovali inostrani savetnici koji bi pronašli ulagače koji bi se potom javili na konkurs.

Kako piše Jutarnji, za sada su se za hrvatskog nacionalnog avioprevoznika zanimali kineski Hainan erlajnz, u kome je jedan od suvlasnika i Džordž Soroš sa 18,6 odsto akcija kompanije.

 Prema izvorima lista, kompanija je nekoliko puta saopštavala da je zainteresovana za kupovinu Kroacija erlajnza. Reč je o avio-kompaniji koja ima 135 aviona i putuje u 90 svetskih destinacija. Jedan od suvlasnika ove kompanije je Džordž Soroš koji je poseduje 18,6 odsto akcija kompanije.

U krug potencijalnih interesenata ubrajaju se i Lufthansa, Etihad Ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turkiš erlajnz.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.