Snijeg prekrio BiH i region

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snijeg prekrio BiH i region

Usljed snježnih padavina, saobraćaj se na putevima u BiH jutros odvija otežano i usporeno.

Snijeg slabog do umjerenog inteziteta pada u većem djelu BiH, a u višim planinskim predjelima zadržava se na cestama. Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima upozorava se na poledicu na putevima.

Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a vozači >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Do daljnjeg je, zbog aktiviranja klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo, za današnji dan je meteoalarm izdao narandžasto upozorenje koje se odnosi na očekivane obilnije padavine praćene jakim udarima vjetra. Očekivana količina padavina je od 40 do 60, lokalno i iznad 60 litara po metru kvadratnom, a udari vjetra oko 60 km/h. Očekivana visina novog snježnog pokrivača u većem dijelu Bosne je od 5 do 10 centimetara. U višim područjima od 10 do 20, a na planinama iznad 20 centimetara.

Širom Hrvatske je sinoć počeo da pada gust snijeg, a tokom noći se u mnogim krajevima stvorio vrlo vidljiv snježni pokrivač, objavili su hrvatski mediji.

U Zagrebu je do jutros napadalo čak 20 centimetara snega, koji je prekrio i ostale hrvatske gradove: Bjelovar (21 cm), Krapinu (18 cm), Varaždin (14 cm), Kutinu (10 cm), Sisak (9 cm), Karlovac (5 cm), Osijek (3 cm) i Rijeku (2 cm).

"Slobodna Dalmacija" je javila da su sinoć bijele pahulje počele da padaju i u većem dijelu Dalmatinske zagore.

Hrvatski autoklub (HAK) je saopštio da je jutros u većem dijelu Hrvatske saobraćaj zbog snijega otežan, a moguća je poledica, posebno na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

U Hrvatskom primorju, Dalmaciji i Lici povremeno duva jak vjetar, navode u HAK-u, uz upozorenje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U "Zagrebačkom električnom tramvaju" kažu da tramvajski saobraćaj teče nešto sporije, ali bez ikakvih poteškoća. Na čitavom području Zagreba se vozi sporije, objavio je portal Index.hr.

Snijeg je prekrio veći dio Crne Gore, sva mjesta, osim Podgorice i gradova na primorju, a najhladnije je u Žabljaku i Nikšiću, sa temperaturom od minus četiri stepena.

Cetinje, sa 33 centimetra visokim snegom, i dalje je na vrhu liste "bijelih gradova", a slijede Kolašin sa 20 i Nikšić s 19 centimetara. U Žabljaku, Šavniku i Andrijevici sneg je napadao do 15 centimetara visine, a po desetak centimetara je u Beranama, Plavu, Pužinama, Rožajama i Pljevljima. Svega tri centimetra snega palo je u Bijelom Polju.

Meteorolozi su za danas popodne najavili novi talas zahlađenja i pojačane padavine, uglavnom snijeg i susnježicu.

Prognoze kažu da će se temperature vazduha iduće sedmice u sjevernom dijelu Crne Gore spuštati i do minus 20 stepeni.

Zasad, zbog snega, otežano se saobraća na putu između Nikšića i Žabljaka, kao i na dijelu magistrale od Cetinja do Budve.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.