Slovenija obeležila 23 godine od povlačenja JNA

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija obeležila 23 godine od povlačenja JNA

U Sloveniji je danas obeležen dan kada se Jugoslovenska Narodna Armija povukla s njene teritorije pre 23 godine.

Glavna ceromonija održana je u mestu Radovljica na kojoj je premijer Miro Cerar rekao da Slovenci treba da pokažu jedinstvo da bi prevladali krizu, a koje su imali i za vreme borbe za nezavisnost.

"Danas, Slovenija se ne suočava sa izazovima spolja, kao što je to bilo početkom 90-tih, već su izazovi u zemlji", rekao je premijer.

"Sami smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sebi postali najveći izazov jer nismo u stanju da suzbijemo masovnu pohlepu i manipulacije uticajnih pojedinaca i grupa u Sloveniji", rekao je Cerar.

Na skupu koji su organizovala udruženja ratnih vojnih i policijskih veterana, učestvovali su predsednik Borut Pahor, ministar odbrane Janko Veber, ministar unutrašnjih poslova Vesna Đerkos Žnidar i bivši predsednik Danilo Tirk.

Povlačenje vojnika JNA, napominje STA, često se smatra jednim od završnih koraka pokreta za nezavisnost Slovenije koji je počeo 80-tih godina i doveo do prvih demokratskih izbora aprila 1990. godine.

U decembru iste godine, većina Slovenaca se na referendumu izjasnila za nezavisnost, koja je zvanično proglašena 25. juna 1991. godine.

Pošto jugoslovenske vlasti nisu priznale slovenačku državu, 27. juna 1991. izbio je oružani sukob, koji je okončan 3. jula, kada je JNA počela povlačenje iz kasarni, koje je završeno 25. oktobra 1991, kada je poslednjih 2.400 vojnika JNA napustilo Kopar.

U desetodnevnom ratu, poginulo je 18 slovenačkih boraca a 182 su ranjena, dok je na strani JNA bilo 44 mrtvih i 146 ranjenih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pre 23 godine slovenački teritorijalci oterali JNA

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014

U Sloveniji je danas obeležen dan kada se Jugoslovenska narodna armija povukla s njene teritorije pre 23 godine, javila je slovenačka agencija STA...Foto: AP Photo/Antonio Calanni..Glavna ceromonija održana je u mestu Radovljica na kojoj je premijer Miro Cerar rekao da Slovenci treba da pokažu jedinstvo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.