Sastanak SZO o eboli 4. i 5. septembra

Izvor: Blic, 22.Avg.2014, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak SZO o eboli 4. i 5. septembra

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), saopštila je juče da će početkom sledećeg meseca održati razgovore o potencijalnim načinima lečenja i vakcinama, kako bi suzbila smrtonosno širenje ebole u zapadnoj Africi.

Ova zarazna bolest ubila je do sad 1.350 ljudi, od 2.473 slučaja u četiri zemlje - Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Laoneu - pokazuju podaci ove organizacije Ujedinjenih nacija.

"Konsultacije će biti održane kako bi se prikupila stručna mišljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o eksperimentalnim terapijama i vakcinama koje najviše obećavaju u suzbijanju ebole u zapadnoj Africi", navodi se u saopštenju SZO, povodom sastanka zakazanog za 4. i 5. septembar u Ženevi.

U razgovorima u sedištu SZO učestvovaće više od 100 stručnjaka iz oblasti farmaceutskih i kliničkih istraživanja, kao i eksperata za etička, pravna i regulatorna pitanja, dodaje se u saopštenju.

SZO je ovog meseca podržala upotrebu netestiranih medikamenata za lečenje zaraženih ebolom, ali je nedovoljna količina sredstava pokrenula pitanje ko ima prednost u primanju tretmana.

SZO: 70 umrlih u DR Kongo nije imalo ebolu

Najmanje 70 ljudi umrlo je na severu Demokratske Republike Kongo od hemoragičnog gastroenteritisa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), negirajući da je u ovom slučaju reč o eboli.

"To nije ebola", poručio je portparol SZO u imejlu poslatom agenciji Rojters.

Prema izveštaju SZO od četvrtka, od hemoragičnog gastroenteritisa obolele su 592 osobe, od kojih je 70 umrlo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.