Saradnja zbog bržeg Weba

Izvor: ItRešenja.com, 04.Jul.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja zbog bržeg Weba

Web aplikacije i stranice bi uskoro mogle da dobiju ubrzanje kada je reč o brzini koje bi ih načinile jednako brzim kao što je reč o matičnim desktop i mobilnim aplikacijama zahvaljujući novim standardima za koje je inicijativa potekla od kompanija Mozilla, Microsoft i Google.

Projekat koji nosi naziv Web Assembly obezbeđuje način da se kompajlira izvorni kod za programske delove Web aplikacija tako da one mogu da budu procesirane od strane pretraživača brže. Procenjuje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << je u pitanju dobra evaulacija trajektorije Web platforme da pokuša i da dostigne performanse matičnih jezika u okviru mobilnih uređaja, navodi analitičar za razvoj softvera pri kompaniji IDC Al Hilwas, i kaže da je reč o ranim danima ove tehnologije ali se Web platforme kreću brže nego ikada ranije ovih dana i mnogo se veća pažnja obraća na ove razvoje.

Tehnologija bi takođe mogla da olakša širok opseg aplikacija koje bi inače bile jako teško pokrenuti na Webu kao što su bogate online igre, video editovanje i emulacija full desktop aplikacija. Sa WebAssembly programeri mogu da kreiraju logiku programa svojih Web komponenti koristeći jezik kao što je C+ ili C++ i zatim da ga kompajliraju u binarni objekt koji može da bude izvršen od strane JavaScript engine-a u okviru pretraživača.

Web Assembly pristup je nov imajući u vidu da većina programskih logika današnjih pretraživača se radi u čistom tekstu. To je uvek JavaScript izuzet kada je reč o onima koji koriste pluginove treće strane kao što su Adobe Flash ili Microsoft Silverlight. WebAssembly binarni objekti su manjih dimenzija nego isti JavaScript kod a što ubrzava vreme isporuke.

Na primer, učitavanje Web igre Angry Birds zahteva preuzimanje oko 19MB čistog teksta JavaScript koda, ali samo 6.3MB kada se kod renderuje u binarnoj formi. JavaSvript engine pretraživača takođe može da izvršava format fajla objekta brže nego kada je reč o čistom tekstu, čime se dodatno ubrzavaju vremena renderovanja. Kako Web aplikacije postaju više sofisticirane, kompanije kao što su Google i Microsoft među ostalima su radile da opreme JavaScript kompleksnijim radnim okruženjima.

Microsoft je izdao TypeScript koji je unapređena verzija JavaScripta koji inkorporiše unapređene karakterisikte kao to us statičko kucanje koje čini lakim za programere da upravljaju i rafinišu kompleksne kodne osnove. Google Web Toolkit obezbeđuje programerima način da pišu programe u Javi i zatim ih kompajliraju u JavaScriptu. Inicijalno, Web Assembly će se oslanjati u znmačajnoj meri na Mozilla ASM.js koji je u suštini niz JavaScript komandi niskog profila.

Programeri pišu svoje programe u C ili C++ i zatim koriste kompajler da ih prevedu u ASM.js kod koji je prepoznat od strane svih pretraživača. Podrška za tradicionalne jezike pored C/c++ će biti dodata u budućnosti. WebAssembly razvoj se razvija kao zajednica u okviru W3C konzorcijuma.. Inicijalni rad je izveden privatno od strane kompanija Google, Microsoft i Mozilla i privatnim pokušajima da dostignu konsenzus kada je reč o osnovama tehnologije. Razvojni tim je prebacio nakon toga kodnu osnovu na open GitHub skladište koda.

Izvor: IT Svet

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.