Sa autorom kroz izložbu Rat i plakat

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa autorom kroz izložbu "Rat i plakat"

Vođenje kroz izložbu “Rat i plakat: 1914-1918” organizovano je sutra do 13 sati u Muzeju primenjene umetnosti, a upečatljivu priču o Velikom ratu kroz vizuru plakata kao najmoćnijeg sredstva za oglašavanje i propagandu toga vremena ispričaće autor izložbe Vladimir Čeh I kustos postavke Slobodan Jovanović.

Izložba “Rat i platak 1914-1918” traje do 31. januara, a posetioci Muzeja primenjene umetnosti imaju priliku da vide plakate iz petnaestak zemalja zaraćenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strana u Velikom ratu.

Izloženo je više od dve stotine plakata na panoima i oko 500 u prezentacijama na monitorima, a postavka je podeljena na tri dela.

- U prvom delu “Plakat u svetu” prikazano je sedam najčešćih tema: regrutacija, protivnik, zajam, štednja, dobročinstvo, “reklame” i najčešće korišćeni simboli. “Srbija na plakatu” prikazuje prvi put u celini velike akcije prikupljanja priloga za pomoć “Srbiji, partneru u ratu” koje su vođene u Francuskoj, Engleskoj i SAD. Pored njih, prikazani su i drugi plakati na kojima je u svetu pominjana Srbija, u pozitivnom ili negativnom kontekstu, a u delu “Plakat u Srbiji” prikazani su proglasi koji su bili štampani na teritorijama nekadašnje Austrogarske i Kraljevine Srbije - reči su autora izložbe Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja.

King Marko... Velika Britanija, 1916, Pryse, Gerald Spencer

Serbia needs your help, SAD, 1917, Hoffman Malvina

Our boys need sox – knit your bit, SAD, 1914-1918

Society for the encouragement of kindness to animals, Velika Britanija, 1915.

Britons ‘ wants cou’ joun your contry’s army! God save the king, Velika Britanija, 1914, Leete Alfred

I want you for U.S. Army nearest recruiting station, SAD, 1917, Flagg James Montgomery

Allgermeine Wacshesammlung, Nemačka, 1917, Griessler Franz

Ispraćaj u rat za sveti čin, Rusija, 1914-1918, braća Jevdokimovi

Ther’s room for you, Enlist today, Velika Britanija, 1915, Parliamentary Recruiting Committee

Burbberrys Weatherproofs War Equipment, Francuska, 1914-1918, Burberrys

Na ćošku kod Muzeja postavljen je televizijski ekran, pa je dovoljno stati ispred izloga, mahnuti rukom i listati slike. Knjiga utisaka je digitalna, što znači da utisci i misli mogu otići u svet putem društvenih mreža koje posetilac izabere.

U gradu možete videti i plakate za izložbu koji prenose zvučnu poruku. Naime, uz "skinutu" aplikaciju sa sajta izložbe, u trenutku kada se u pravcu oglasa uperi mobilni telefon, čuje se glas autora koji govori deo priče o izložbi.

Izložba se realizuje u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.