SKUPŠTINA O BUDŽETU Poslanici raspravljaju o rebalansu

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA O BUDŽETU Poslanici raspravljaju o rebalansu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za danas sednicu parlamenta, na kojoj će narodni poslanici početi raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu i o budžetu za 2015.

Poslanici će razmatrati i predlog zakona o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, predlog zakona o izmeni Zakona o porezu na dodatu vrednost i
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Među tačkama dnevnog reda su i predlog zakona o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U predlogu budžeta za 2015. godinu su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi od oko 1.115,7 milijardi dinara.

Pre raspave o budžetu, poslanici će razmatrati predlog rebalansa ovogodišnjeg budzeta kojim je predviđeno preraspodela pola milijarde dinara za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju i povećanje subvencija za poljoprivredu.

Kada je u pitanju budžetski deficit u narednoj godini, on će iznositi 191,3 milijarde dinara, što je oko četiti odsto od procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U deficit će prvi put biti uračunati rashodi "ispod crte" koji se odnose na otplatu glavnice za ranije pozajmica (30,7 milijardi dinara) i na nabavku finansijske imovine (2,1 milijarda dinara). Bez tih troškova, budžetski deficit bi iznosio 158,6 milijardi dinara.

Budžet je projektovan na osnovu procene da će BDP u 2015. godini biti manji za 0,5 odsto, da će se inflacija kretati u rasponu od 2,5 do 5,5 odsto i da će stopa nezaposlenosti biti 21,3 odsto.

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 764,2 milijarde dinara, od čega je naplata PDV-a 399,4 milijarde.

Od naplatae akciza očekuju se prihodi od 215,7 milijardi, od čega je akciza na naftne derivate 122,4 miljarde. Po osnovu napalate carina prihodi državne kase trebalo bi da budu 29,2 milijarde dinara.

Najveći izdaci budžeta za narednu godinu biće dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja u vrednosti od 274,8 milijardi dinara i za isplate plata u iznosu 241,2 milijarde dinara. Rashodi državne kase za socijalnu zaštitu iznosiće oko 126,2 milijarde dinara.

Budžetske subvencije planirane su u iznosu od oko 80,6 milijardi dinara, a kapitalni izdaci biće 49,2 milijarde dinara.

Predlogom budžeta za 2015. godinu za isplatu otpremnina predviđeno je više od 20 milijardi dinara, a najviše za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju.

Kako je predloženo, Vlada Srbija dogodine će se zadužiti 706,6 milijardi dinara za potrebe finansiranja budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice kreditorima, dok će državne garancije za kredite javnih preduzeća iznositi do 81,72 milijarde dinara, odnosno 681 milion evra.

Pre rasprave o budžetu za narednu godinu, poslanici će razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu za 2014. godinu.

U pitanju je drugi rebalans ovogodišnjeg budzeta kojim se ne menja masa budžeta, već se sredstva prerasporeduju.

Kako je navedeno u obrazloženju, rebalansom su povećana sredstva za subvencije Upravi za agrarna plaćanja u iznosu od 4.033.430.000 dinara za izmirenje dospelih obaveza.

Sredstva će se koristiti za isplatu regresa za gorivo i đubrivo, podsticaja za biljnu proizvodnju, premije osiguranja i podsticaja za priplodna grla.

Rebalansom je predviđeno 500.000.000 dinara za zaposlene u preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranju i pripreme za privatizaciju "Tranzicioni fond", koje će biti preraspoređene Ministarstvu za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.