SKANDAL Vuka Tufegdžića od zatvora spasla sudija

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Vuka Tufegdžića od zatvora spasla sudija

Marina Anđelković iz Višeg suda dve godine je odugovlačila suđenja i ništa nije uradila da bivši sudija bude kažnjen. Rok za zastarevanje slučaja je 5. oktobar.

Ustavni sud Srbije je januara 2013. odlučio da porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, ubijenih 5. oktobra 2004. u Topčideru, mogu da tuže Vuka Tufegdžića, bivšeg sudiju Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Tufegdžić je po optužnici napravio propuste u istrazi pogibije gardista >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pretilo mu je do pet godina zatvora.

Nakon odluke Ustavnog suda, predmet je preuzela sudija Marina Anđelković iz Višeg suda. Ipak, od januara 2013. do 24. septembra, kada je zakazano naredno ročište, ništa nije uradila.

Predrag Savić, advokat porodice ubijenih gardista, kaže za “Blic” da su se neverovatne stvari dešavale tokom suđenja Tufegdžiću od samog početka.

Ko je Vuk Tufegdžić

- Vodio slučaj ubistava vojnika na Topčideru u kome je komisija koju je vodio tvrdila da je to bilo ubistvo i samoubistvo, eksperti kasnije utvrdili da je treća osoba ubila gardiste.

- Uništio uviđaj u Topčideru tako što je presejavao teren, a mrtve vojnike proglasio duševnim bolesnicima.

- U vreme dok je bio istražni sudija Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, maja 2006. priveden u policiju jer je ometao i vređao policajce OUP Mionica. Izašao iz „opel korse“, skinuo donji deo trenerke, uhvatio se za polni organ i vređao policajce.

- Osuđen na 360 sati društveno korisnog rada.

- Najpre je sudija odlučila da obustavi proces, jer navodno porodica nema pravo da preuzme krivično gonjenje. Zato smo se žalili Apelacionom sudu, koje je poništilo njenu odluku i naredilo joj da sudi. Zatim je donela odluku u korist Tufegdžića, da je jedan deo optužnice zastareo. Zamislite, on se na to žalio, iako je u njegovu korist, a žalbu namerno nije potpisao - podvlači Savić.

Vrhunac provokacije porodice

Neverovatan je i podatak da je Vuk Tufegdžić tražio izuzeće sudije Marine Anđelković, iako mu je značajno pomogla i dovela slučaj do zastarevanja.

- To dovoljno govori o kakvoj uigranoj kombinaciji se radi i koliko je čovek spreman na sve, samo da bi se zaštitio. Traži izuzeće sudije koja tri puta donosi odluke u njegovu korist. Da nije smešno, bilo bi žalosno - kaže advokat porodice ubijenih gardista.

Nakon paradoksalne žalbe Tufegdžića, sudija Anđelković nastavlja proces i iz sudnice izbacuje Janka Jakovljevića, oca ubijenog Dragana. Navodno, htela je da sasluša Tufegdžića.

- Onda se događa neverovatna stvar, sudija zakazuje sledeću raspravu, a oca i ne pozove. Pošto nije došao na suđenje, ona je ponovo obustavila proces protiv Tufegdžića. Opet smo se žalili Apelacionom sudu, pa je njena odluka poništena i usledilo je novo suđenje. Sledeće ročište zakazano je za 24. septembar, a mi smo ogromno vreme izgubili. Slučaj zastareva 5. oktobra i od tada će Tufegdžić biti slobodan - očajan je Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.