Ruska crkva traži oslobađanje arhiepiskopa Vraniškovskog

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska crkva traži oslobađanje arhiepiskopa Vraniškovskog

Ruska pravoslavna crkva (RPC) zatražila je od državnog i crkvenog vrha pomilovanje za arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog, piše portal na makedonskom Tajm.

Pomilovanje Vraniškovskog zatražio je, tokom posete Makedoniji, Ilarion Alefejev, jedan od najuticajnijih mitropolita Ruske pravoslavne crkve nadležan za spoljnu politiku Moskovske patrijaršije.

Mitropolit volokolamski Ilarion je taj zahtev izneo, kako se navodi, tokom susreta sa poglavarom Makedonske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crkve - Ohridske arhiepiskopije Stefanom, ali i u razgovoru sa mekedonskim šefom države Đorđom Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.

Tajm ističe da makedonska crkva i zvanično Skoplje već razmišljaju o nekakvom uslovnom oslobađanju Vraniškovskog, ali ne i pomilovanju, što bi praktično značilo oslobađanje bez brisanja krivice.

Mitropolit Ilarion se juče na klinici "Majka Tereza " u Skoplju sastao sa Vraniškovskim.

U MPC-u, međutim, ukazuje se, nisu ubeđeni da bi oslobađanje Vraniškovskog moglo da donese bilo kakav pomak u stavu SPC u odnosu na vraćanje autonomnosti makedonskoj crkvi u odnosu na srpsku.

Inače, crkveni problem između SPC i MPC datira od 1967. godine kada je makedonska crkva proglasila autokefalnost. Od članova Svetog arhijerejskog sinoda iz MPC-OA do sada su samo vladike Timotej i Pimen izjavili da bi se saglasili sa odlukom da Vraniškovski bude pomilovan radi početka međucrkvenog dijaloga za priznavanje makedonske crkvene autokefalnosti.

SPC je u avgustu pokrenula postupak za raščinjenje arhiepiskopa Stefana.

Stav Ruske pravoslavne crkve je da ne mogu da pomognu u makedonsko- srpskom crkvenom sporu sve dok je Vraniškovski u zatvoru.

U Makedoniji se, naime, veruje, da bi Ruska pravoslavna crkva možda podržala MPC u dobijanju statusa "samostalne" crkve ukoliko Vraniškovski bude oslobođen, a to bi, kako se navodi, podrazumevalo visok stepen samostalnosti ali ne i potpunu autokefalnost.

Tajm prenosi i saopštenju Ruske crkve kojim se ocenjuje da je poseta Ilariona Skoplju bila namenjena "rešavanju kanonskog statusa crkvene strukture Makedonske pravoslavne crkve koja je van zajednice pravoslavnih crkava".

Napominje se i da je u tom saopštenju poglavar Stefan imenovan kao "arhiepiskop Makedonske pravoslavne crkve" a Vraniškovski kao "arhiepiskop Ohridski".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.