»Rosettina« kometa mogla bi bude dom za prve »vanzemaljce«?

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Rosettina« kometa mogla bi bude dom za prve »vanzemaljce«?

Kometa, na koju je u novembru prošle godine sletjela sonda "Philae", mogla bi da bude dom vanzemaljskim mikrobima, navode naučnici, koje na ove zaključke navode karakteristike komete.

Naime, kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko ima tamnu koru koju najvjerovatnije objašnjavaju živi mikroorganizmi ispod ledene površine. Tragove organskih materijala otkrila je i letjelica "Rosetta", koja i dalje prati kometu.

Iako je Evropska svemirska agencija napravila pravi pothvat >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << slijetanjem na površinu komete, sonda "Philae" i "Rosetta" nisu opremljene senzorima koji bi direktno tražili znakove života.

Astronom i astrobiolog Čandra Vikramasinge, koji je bio uključen i u planiranje misije prije 15 godina, kaže da bi trebalo da budu otvoreniji prema mogućnostima vanzemaljskog života. On i kolega Maks Velis sa Univerziteta u Kardifu vjeruju da bi ova, ali i slične komete, mogle biti dom za žive mikrobe.

Oni su obavili simulacije koje sugerišu kako bi mikrobi mogli biti prisutni na dijelovima koji su bogatiji vodom. Kako prenosi "Guardian", kometa ima tamnu koru s ugljikovodicima iznad ledene površine te glatka ledena "mora", ali i kratere koji sadrže ponovo zamrznutu vodu s organskim česticama. Astrobiolog kaže kako podaci pokazuju da su mikrobi uključeni u formiranje ledenih struktura, jer se ta količina tamnog materijala obnavlja, dok ga, sa druge strane, otapa vrućina Sunca, piše 24sata.hr.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.