Rojevi bubamara u Beogradu

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojevi bubamara u Beogradu

Beograđani javljaju da su se u glavnom gradu pojavili rojevi bubamara, okupirajući im dvorišta, prozore i sobe širom Beograda. Stručnjaci kažu da je reč o azijskim bubamarama koje su pogubne samo za domaće „imenjakinje“. Leka nema jer potraga za njihovim prirodnim neprijateljima i dalje traje, a zakon ih i zvanično štiti od istrebljenja.

Stanovnici Banovog brda, Vidikovca, naselja Stepa Stepanović i Medaković, Belog potoka i Miljakovca odskoro imaju redovne goste, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pišu "Večernje novosti".

Kazna za ubijanje bubamara

Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste određene su sankcije i za ubijanje bubamara. Globa za uništavanje ovih životinja iznosi 15.000 dinara! Ipak, nije poznato da je neko morao i da plati...

Azijske bubamare u Srbiji prvi put su zabeležene na Fruškoj gori 2008. godine, iako su u Evropu uvezene dosta ranije, u borbi protiv biljnih vaši.

- Od tada su se odomaćile, prilagodile i skoro potisnule domaće bubamare - kaže Milenka Perić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. - One nisu štetne ni za ljude, ni za biljke, ali, prenamnožile su se. Imamo manje biljnih vaši, ali i manje domaćih bubamara.

Od lokalnih se razlikuju po tome što imaju više tačkica, a i krila su im svih boja, ne samo crvene.

- Bubamare su zakonom zaštićene - kaže Perić.

Stručnjaci još pokušavaju da pronađu njihovog prirodnog neprijatelja, pa da im se tako smanji broj. Do tada, ako vam smetaju, najbolje je izbaciti ih nekako iz prostorije. Ne treba ih gnječiti, jer ispuštaju žut sok neprijatnog mirisa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.