Revolucionarno: Veštačka inteligencija razvila sopstveni jezik

Izvor: B92, 17.Jun.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucionarno: Veštačka inteligencija razvila sopstveni jezik

Najnoviji izveštaj Facebooka o tzv. četbotovima (chatbot - kompjuterski program za audio i tekstualnu konverzaciju) pružio je dosada neviđen uvid u budućnost jezika i komunikacije.

Istraživči Laboratorije za istraživanje veštačke inteligencije (Facebook Artificial Intelligence Research lab) radili su na tome da obuče svoje "dijaloške agente" (dialog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agents) da sami pregovaraju.

Oni su, u nekom trenutku, bili prinuđeni da izmene model komunikacije pošto je konverzacija između botova "dovela do neslaganja i odsutupanja od ljudskog jezika, budući da su agenti počeli da razvijaju sopstveni jezik za pregovaranje".

Drugim rečima, model koji je dozvoljavao autonomnu komunikaciju između botova, koji su mogli samostalno da uče stalno ponavljajući strategiju konverzacije, doveo je od toga da botovi počnu sami da komuniciraju na samo njima razumljivom jeziku.

U izveštaju se navodi da botovi mogu da budu solidni pregovarači i da u pritom koriste određene pregovaračke stratagije.

Jasno je, međutim, da Facebookovi čet botovi nisu nagoveštaj apsolutne revolucije. Oni demonstriraju način na koji mašine mogu da redefinišu ono što ljudi smatraju da je ekskluzivno njihovo, kakav je upravo slučaj sa jezikom.

"Ovo predstavlja veliki potencijal za naš budući rad, posebno na polju istraživanja strategija rezonovanja i unapređivanja raznovrsnosti iskaza bez odstupanja od jezika ljudi", zaključuju istraživači Facebookove Laboratorije za istraživanje veštačke inteligencije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Revolucionarno: Veštačka inteligencija razvila sopstveni jezik

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2017, 05:30

Najnoviji izveštaj Facebooka o tzv. četbotovima (chatbot - kompjuterski program za audio i tekstualnu konverzaciju) pružio je dosada neviđen uvid u budućnost jezika i komunikacije...Istraživači Laboratorije za istraživanje veštačke inteligencije (Facebook Artificial Intelligence Research lab)...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.