Revizori: Ministarstvo saobraćaja kršilo propise

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizori: Ministarstvo saobraćaja kršilo propise

Državna revizorska institucija (DRI) dala je danas pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izveštaj Ministarstva finansija za 2013. godinu i ukazala na niz nepravilnosti u finansijskom izveštaju Ministarstva saobraćaja, gde je ustanovila brojna kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu i Zakona o budžetskom sistemu.

Državni revizor je ocenio da su finansijski izveštaji Ministarstva finansija i privrede i kasnije Ministarstva finansija, "po svim materijalno značajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aspektima u skladu sa propisima".

DRI je radio reviziju godišnjeg finansijskog izveštaja tadašnjeg Ministarstva privrede i finansija u periodu od 1. januara do 29. avgusta 2013. godine i izveštaja novosnovanog Ministarstva finansija u periodu od 30. sepetmbra do 31. decembra 2013. godine.

U izveštaju o reviziji finansijskog poslovanja Ministarstva saobraćaja, DRI je naveo da je Ministarstvo saobraćaja iskazalo umanjene ukupne obaveze za izvršene radove na Koridoru 10 i 11, u 2013, za iznos od 971,8 miliona dinara (73,1 milion dinara za Koridor 10 i 898,7 miliona dinara za Koridor 11).

Prema oceni DRI, poslovne knjige Ministarstva saobraćaja ne sadrže evidencije obaveza za nabavku nefinansijske imovine u periodu od 2007. do 2012. u iznosu od 136,8 miliona dinara.

Ministarstvo nije izvršilo usaglašavanje obaveza sa poveriocima na dan

sastavljanja finansijskih izveštaja za nabavku nefinansijske imovine iz ranijih

godina, uvećane za kamatu i troškove, naplaćene prinudnom naplatom.

Na taj način Ministarstvo nije uvećalo nefinansijsku imovinu u iznosu od 136,8 miliona dinara koji je izvršen prinudnom naplatom, što nije u skladu sa Uredbom o budžetskom računovodstvu.

Ministarstvo je izvršilo nabavke i plaćanja u ukupnom iznosu od 2,7 miliona dinara bez primene Zakona o javnim nabavkama, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene tog zakona.

Za uslugu održavanja aplikativnog softvera "dodela stranih dozvola" u međunarodnom drumskom transportu, Ministarstvo saobraćaja je dobavljaču "E-smart sistems", u periodu od 1. januara do 16. septembra 2013, izdvolo 2,01 milion dinara, a za održavanje softvera firmi "nexTBIZ“ - 765.000 dinara.

Ministarstvo saobraćaja je pokrenulo postupak javne nabavke usluga integralne podrške za rad "Sistema za izdavanje međunarodnih dozvola u drumskom transportu“ u trajanju od 60 meseci od dana zaključenja ugovora, u iznosu od 55 miliona dinara, a da za tu nabavku u Izmenama i dopunama Plana javnih nabavki za 2013. nisu predviđena sredstva u celosti, već iznos od 34,3 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavakama.

Naknade za privremene i povremene poslove

DRI je navelo da Ministarstvo nije iskazalo isplatu naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u iznosu od 5,9 miliona dinara za plate privremeno zaposlenih, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Ministarstvo je angažovalo tri lica po osnovu ugovora o privremenim i

povremenim poslovima za obavljanje istovrsnih poslova u trajanju dužem od zakonom propisanog maksimalnog roka trajanja privremenih i povremenih poslova (120 radnih dana) i po tom osnovu isplatilo iznos od 174.000 dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o budžetskom sistemu.

Državni revizor je skrenuo pažnju da je Ministarstvo saobraćaja zaključilo devet ugovora o delu za poslove koji su obuhvaćeni sistematizacijom, odnosno delimično obuhvaćeni sistematizacijom i po tom osnovu isplatilo naknade u ukupnom iznosu od 2,8 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Ministarstvo saobraćaja je u 2013. angažovalo lica po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ugovorima o delu, preko omladinske i studentske zadruge i na određeno vreme u većem broju (od 29 do 49 lica) od broja propisanog Zakonom o radu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo saobraćaja kršilo propise, tvrdi DRI

Izvor: Mondo, 22.Dec.2014

Državna revizorska institucija dala je danas pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izveštaj Ministarstva finansija za 2013. godinu i ukazala na niz nepravilnosti u finansijskom izveštaju Ministarstva saobraćaja...Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..DRI  je ustanovila brojna...

Nastavak na Mondo...

DRI preporučuje Ministarstvu građevine: Bez naknada za rad u komisijama

Izvor: Blic, 22.Dec.2014

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Ministarstvu građevinarstva i urbanizma da zaposlenim licima u Ministarstvu ne isplaćuje naknade za rad u komisijama i radnim grupama, jer je to suprotno odredbama Zakona o budžetskom sistemu...U izveštaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izveštaja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.