Radoš Bajić: Feljton o Draži će biti medijska bomba, vraća se Radašin

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radoš Bajić: Feljton o Draži će biti medijska bomba, vraća se Radašin

Kada kažem da ponovo puštam brkove, onda je valjda jasno da se vraća Radašin. Već izvesno vreme radim na scenariju nastavka serije „Selo gori“, kaže za "Blic TV magazin" glumac i reditelj Radoš Bajić.

- Ovo je moja poslednja fotografija bez brkova - kaže na početku razgovora Radoš Bajić, autor najgledanijih serija na srpskim televizijama poslednjih godina.

Ovih dana se na RTS-u završava prvo reprizno emitovanje TV serije „Ravna gora“, koja je podigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezapamćenu medijsku prašinu kako u Srbiji, tako i na području bivše Jugoslavije, a kako najavljuju sa RTS-a, uskoro se očekuje i repriza najgledanije domaće serije svih vremena „Selo gori, a baba se češlja“.

Zbog čega puštate brkove?

- Krajem januara očekuje nas premijera filma „Za kralja i otadžbinu“, kojim se opraštam od velikih tema koje su obeležile prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog naroda. To je film koji se delom oslanja na materijal iz „Ravne gore“, ali je potpuno novo autentično filmsko delo, u kojem se velika zvezda JU filma Neda Arnerić posle 15 godina pauze vraća na veliko platno, i u kojem je Marko Nikolić napravio pravo remek-delo od uloge. Srećan sam što mi se pružila prilika i što sam imao petlju da se prvi uhvatim u koštac sa tako škakljivim i društveno odgovornim temama - osećam se dvojako. Veoma ponosno i kao neko ko je prošao „bos po trnju“. Brkove puštam da dam sebi oduška na koji imam pravo, da se posle drame kojom sam se bavio i kroz koju sam prolazio radeći na „Ravnoj gori“ i filmu „Za kralja i otadžbinu“ - malo vratim igri i smehu. To sam, verujem, zaslužio.

Najavili ste da će posle „Ravne gore“ vaš sledeći projekat biti o ulozi maslačka na prolećnom lahoru. O kakvom projektu je reč?

- Kada kažem da ponovo puštam brkove - onda je valjda jasno da se vraća Radašin. Kako će se vratiti, gde i na kom ekranu ćemo ga gledati - znaće se uskoro. Na filmskom platnu sigurno. Već izvesno vreme radim na scenariju prirodnog nastavka „Selo gori“ i obećavam gledaocima mnogo zdravog smeha koji nam je u ovom preteškom vremenu i te kako potreban - da ne puknemo. Treba li da se podsećamo da je prosečni rejting serije „Selo gori“ bio preko 30, a šer preko 60 odsto. Takva gledanost je nezabeležena. Verujem da će gledaoci s radošću dočekati povratak junaka iz Petlovca. Živimo u visoko rizičnom svetu gde nam je ugroženo sve - egistencija, budućnost, radost življenja... Zbog toga se Radašin vraća. Da ponovo kaže: „I... tako...“, da nas oraspoloži, da nam pomogne, da makar za trenutak zaboravimo sve životne muke i probleme. Da nas malo i poduči kako da istrajemo da se ne satremo do kraja.

Posle „Ravne gore“ rekli ste da ćete objaviti razloge prestanka daljeg rada na projektu „Dramska trilogija 1941-1945“. Gledaoci i čitaoci još uvek čekaju da saznaju šta se zapravo desilo.

- U sezoni 2013/14. „Ravna gora“ je takođe bila ubedljivo najgledanija serija - što za mene i moju ekipu predstavlja ogromnu satisfakciju. Dakle, bili smo gledaniji od veoma popularnih i dobrih serija „Montevideo“ i „Vojna akademija“. Fakat je da sve što proizvede produkcija „Contrast“ ima najveću gledanost, uključujući i mini-seriju „Led“, koja je bila peta na listi gledanosti u celoj 2012. Dakle, gledaoci su uz nas - ali očigledno ima i onih koji nam ne misle dobro. Pogotovu je to bilo vidljivo sa „Ravnom gorom“. Pred premijeru filma „Za kralja i otadžbinu“ početkom januara „Blic“ će početi sa objavljivanjem feljtona „Kako sam snimio Ravnu goru“, u kojem će se pronaći mnogi. Tada ćemo imati odgovore na mnoga pitanja, kao i na ovo - ko je zaustavio „Ravnu goru“? Siguran sam da će feljton o „Draži Mihailoviću po drugi put među Srbima“ biti medijska bomba istine o trnovitom putu sputavanja s klipovima u točkovima „Ravne gore“. To će biti svedočanstvo o vremenu i društvenim okolnostima u kojem smo pokušali da budemo slobodni, lišeni straha da sebe pogledamo u ogledalu, i dogme kojoj smo robovali - čiji smo taoci još uvek. Nažalost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.