REKOM: Pronalaženje nestalih mora biti prioritet

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REKOM: Pronalaženje nestalih mora biti prioritet

Koalicija za REKOM ponovila je poziv vladama postjugoslovenskih zemalja u regionu, nacionalnim komisijama i drugim nadležnim telima da pronalaženje posmrtnih ostataka prinudno nestalih proglase prioritetom u regionalnoj saradnji i time postave kamen temeljac u stvaranju javne kulture sećanja o zajedničkoj prošlosti.

Povodom dana Međunarodnog dana nestalih, 30. septembra, Koalicija za REKOM upozorila je da, posle 23 godine od početka rata u bivšoj Jugoslaviji, nepostojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tela još 13.000 ratnih žrtava nedvosmisleno ukazuje da je to direktna posledica negativnh vladinih politika prema stvaranju javnog sećanja na mrtve.

Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sećanja na žrtve, podseća REKOM u saopštenju i na reči kanadskog istoričara Maksa Bergolca.

Samo stvarno fizičko prisustvo tela daje moć živima da zahtevaju sećanje na mrtve. Kada nema tela, nema sahrane, nema verskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u  okviru porodičnog sećanja, istakao je on.

U BiH još ima 9.643 ljudi čija je sudbina nepoznata više od 20 godine, na Kosovu 1.711, i u Hrvatskoj najmanje 1.600. Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sećanja na žrtve koja uključuje otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava i pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.