Protest  u Budimpešti zbog nacionalizacije privatnih penzionih fondova

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Budimpešti zbog nacionalizacije privatnih penzionih fondova

Nekoliko hiljada Mađara protestovalo je danas u Budimpešti zbog plana vlade premijera Viktora Orbana da od januara naredne godine nacionalizuje privatne penzione fondove što su demonstranti ocenili kao pljačku.

Prema proceni novinara agencije AFP, na protestu je bilo oko 2.000 ljudi koji su šetali od centralne banke do zgrade parlamenta da osude plan vlade koji će imati posledice na oko 60.000 ljudi.

Nacrt zakona predložio je prošle sedmice ministar ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mihalj Varga, koji je rekao da će zakon zaštiti ušteđevine i penzije.

Stručnjaci su procenili da će nacionalizacija privatnih penzionih fondova doneti očekivanih 200 milijardi forinti (650 miliona evra) državnoj kasi.

"Oni žele da opljačkaju privatnu imovinu 60.000 ljudi", rekao je okupljenima Zoltan Buki.

Privatni fondovi već su izgubili oko 97 odsto svojih klijenata ranijim državnim preuzimanjem tog sekotra 2011, godinu dana nakon što je Orban došao na vlast.

"Već su potrošili novac koji su opljackali 2011. godine, sada im treba ostatak", rekao je za AFP jedan od demonstranata Balaž Horvat.

Današnje demonstracije prošle su mirno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.