Pronađen prototip Nintendo PlayStation konzole

Izvor: B92, 06.Jul.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen prototip Nintendo PlayStation konzole

Ultra retku Nintendo Playstation konzolu, sasvim slučajno u svom podrumu pronašao je sin biznismena koji je početkom devedesetih bio povezan sa jednim od direktora iz Sonija.

Pre nekih 25 godina, stvari u industriji video igara su izgledale dosta drugačije nego danas. Glavno rivalstvo je bilo ono između Nintenda i Sege, koji su u to vreme vodili ljutu bitku na polju kućnih konzola. Gigant elektronske industrije kompanija Sony, u to vreme nije imala nikakve veze sa video igrama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jedna od čuvenih priča iz tog perioda je partnerstvo koje su napravili Nintendo i Sony, koje je podrazumevalo da Sony napravi uređaj koji će se zvati “Nintendo Play Station”. Ova konzola je trebalo da osim kertridža igre pušta i sa CD-ova. Te 1991 na CES sajmu, Sony je zvanično najavio SNES-CD, da bi na istom događaju Nintendo javno “osramotio” Sony, objavivši da su u vezi iste stvari sklopili partnerstvo sa kompanijom Philips.

Ovo je dovelo do toga da legendarni Ken Kutaragi, danas poznat kao otac PlayStation-a, intenzivno krene sa lobiranjem unutar Sonija da kompanija napravi sopstvenu verziju konzole za video igre. Tako je nastao prvi PlayStaion koji je kasnije postao jedna od najprodavanijih konzola u istoriji (preko 100 miliona prodatih primeraka) kao i PlayStaion brend koji je danas verovatno i glavna uzdanica celog Sonija.

Slike Nintendo PlayStation prototipa možete pogledati ispod. Oko 200 primeraka je inicijalno napravljeno, pa zatim uništeno nakon tog CES-a 1991. Igrom slučaja ovaj primerak je završio u podrumu jednog od biznis partnera tadašnjeg direktora iz Sonija, čiji je sin odmah po svom “otkriću” slike objavio na redditu.

Izvor: play.co.rs

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.