Preminula Sabah, libanska pevačka legenda

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Sabah, libanska pevačka legenda

Libanska pevačica i glumica Sabah, koju su milioni njenih obožavalaca širom arapskog sveta iz milja zvali "Šahrura, "ptica pevačica", umrla je u svom domu u Bejrutu u 87. godini, javila je libanska novinska agencija.

Libanska diva, čije je pravo ime Žanet Žeržis al-Fegali, pažnju na sebe je skrenula početkom 1950-ih glumeći u egipatskim filmovima.

Tokom svoje 60-godišnje karijere, snimila je više od 50 albuma i 98 filmova.

Kako prenosi BBC, Sabah >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bila prva arapska pevačica koja je nastupila u pariskoj Olimpiji, njujorškom Karnegi Holu, londonskom Pikadili teatru i sidnejskoj Operi.

Rođena u libanskoj hrišćanskoj porodici, Sabah je svoj prvi singl objavila sa 13 godina. Ubrzo je privukla pažnju egipatskih filmskih studija. Prvi film koji je snimila, "El-Qalb Louh Wahid" (Srce ima svoje razloge), učiniće je zvezdom, a ime junakinje koju je u njemu glumila, Sabah, ostaće zauvek vezano za nju.

Među njenim najpopularnijim filmovima su "Nežne ruke" (1964), "Trg Ataba" (1959) i "Drugi čovek" (1960).

Paralelno sa filmom, gradila je muzičku karrijeru tokom koje je snimila više od 3.000 pesama, radeći sa najznačajnijim egipatskim kompozitorima.

Specijalizovala se za libansku narodnu "mawal" muziku, a među njenim najpoznatijim pesmama su "Zay el-Ašal" (Tvoja ljubav je kao med na mom srcu) i "Akhadou el-Reeh" (Odneli su vetar).

Sabah je uz libansko imala i egipatsko, jordansko i američko državljanstvo. Nastavila je da nastupa i da se pojavljuje na televiziji sve do svoje smrti.

Devet puta se udavala, a njen poslednji brak, sa libanskim umetnikom Fadijem Lubnanom, trajao je 17 godina.

Rodila je dve ćerke koje danas žive u Americi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.