Poslednji Južnokorejac rodiće se 2621.

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Južnokorejac rodiće se 2621.

Projekcije napravljene u okviru istraživanja koje je naručila liberalna Demokratska koalicija za novu politiku, a sproveo Istraživački servis Nacionalne skupštine u Seulu, navodi na zaključak da će Južnokorejci izumreti do 2750. godine, što znači da bi bili prva nacionalna populacija na svetu koja bi nestala zbog niske stope nataliteta.

Poslednji stanovnik prestonice Seula rodiće se 2505. godine, dok će se poslednji Južnokorejac u celini uzev roditi 2621, prenosi list >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “Čosun Ilbo”.

Prvi će izumreti stanovnici južne luke Busan, grada u kome populacija najbrže stari. Poslednji žitelj Busana rodiće se 2413, zaključuje se u studiji.

Do 2056. godine broj stanovnika Južne Koreje smanjiće se sa 50 miliona na 40 miliona, a do 2100. na 20 miliona.

U 2013. godini zabeležena je stopa rađanja od 1,19 dece po majci, što je znatno manje nego što bi bilo neophodno za održavanje populacije. To je manja stopa nego u Kini - i pored politike jednog deteta - ali i u Japanu, gde će se prema pisanju “Fajnenšel tajmsa” uskoro prodavati više pelena za odrasle nego za bebe.

Vlada Južne Koreje je u proteklih nekoliko godina uvela mere kako bi se izborila sa ovim problemom, koji je, kako se veruje, nastao kao posledica kampanja za smanjenje porodice osamdesetih godina prošlog veka.

Na odluku roditelja da se zaustave na jednom detetu možda su najviše uticali ekstremno visoki troškovi privatnog školovanja, koje je sada zabranjeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.