Posle 13 godina ukinut test na ludilo krava u Francuskoj

Izvor: Blic, 02.Okt.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 13 godina ukinut test na ludilo krava u Francuskoj

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se danas ukida test za otkrivanje "spongioformne encefalopatije" - bolesti "ludila krava" mladjih od 1. januara 2002. godine, prenose francuski mediji.

- Broj novih slučajeva ludila krava je postao toliko zanemarljiv, da smo odlučili da ukinemo test koji je bio obavezan od 2001. godine. Pored toga, to je dobro za konkuretnost i dokaz o dobroj sanitarnoj situaciji u našoj zemlji - rekao je Le Fol.

Epidemija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ludila krava krajem 1980-ih i 1990-ih godina ostavila je velike privredne posledice u svetu zbog zabrane uvoza i izvoza govedine. Epidemija je najviše pogodila Veliku Britaniju.

U Evropi je su uništene hiljade goveda, a ukupan gubitak zbog te bolesti iznosio je više od 90 milijardi evra.

Tokom epidemije je bilo zaraženo 190.000 životinja, a nastala je i panika jer se ta smrtonosna bolest može preneti na ljude, kao Krojcfeld-Jakobova bolest.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska ukida test na "kravlje ludilo"

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2014

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se danas ukida test za otkrivanje "spongioformne encefalopatije" - bolesti "ludila krava" mlađih od 1. januara 2002. godine..."Broj novih slučajeva ludila krava je postao toliko zanemarljiv, da smo odlučili da ukinemo test koji je bio obavezan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.