Poljska povukla akreditaciju ruskom dopisniku iz Varšave

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska povukla akreditaciju ruskom dopisniku iz Varšave

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova povuklo jeu petak akreditaciju ruskom novinaru, dugogodišnjem dopisniku iz Varšave Leonidu Sviridovu, koji je poslednjih godina izveštavao iz regiona, a trenutno to radi za Međunarodnu informativnu agenciju Rosija sevodnja.

Poljski MIP odbio je da odgovori poljskim medijima da li oduzimanje akreditacije Sviridovu ima veze sa špijunskom aferom u kojoj su prošle sedmice uhapšeni jedan poljski visoki oficir i mladi pravnik sa dvojnim ruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i poljskim državljanstvom zbog špijuniranja u korist Rusije.

"Potvrđujemo da je (Sviridov) 24. oktobra izgubio status stranog dopisnika akreditovanog pri MIP-u. Dalje komentare ne dajemo", saopštio je šturo poljski MIP a ni samom ruskom novinaru nije objašnjeno zbog čega mu povlače akreditaciju i traže da vrati propusnicu.

Kako saznaje poljska agencija elektronskih medija IAR, poljska diplomatija nema konkretne dokaze da je Sviridov bio deo špijunske mreže a u stvari su bile sumnjive njegove poslovne veze i lobiranje, pošto je između ostalog organizovao putovanja poljskih novinara u Rusiju.

Sviridov koji od 2003. godine živi i radi u Varšavi imao je 2006. godine problema i u Češkoj, pošto je tamošnji MIP odbio da mu produži akreditaciju a dnevnik Mlada fronta Dnes objavio je otvoreno da je špijun, zbog čega je ruski novinar tužio sudu taj najčitaniji češki ozbiljni dnevni list.

Rusija je tada kao uzvratnu meru odbila da izda akreditaciju dopisniku češke televizije iz Moskve, Janu Molačeku.

To što je ostao bez dopisničke akreditacije ne znači, međutim, da Sviridov mora da napusti Varšavu, i on može i dalje da iz nje izveštava.

Generalni direktor MIA Rosija sevodnja Dmitrij Kiseljov pozvao je poljske vlasti da hitno obrazlože svoje odluku zato što to može da se shvati kao otežavanje rada medija.

"Ne nameravam da odlazim iz Poljske. Zahvaljujući slobodi govora svaki novinar može da piše gde želi", kazao je Sviridov, preneli su poljski mediji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.