Pogled na domaću gaming scenu od strane MCV/Newzoo

Izvor: B92, 31.Jul.2015, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled na domaću gaming scenu od strane MCV/Newzoo

MCV, popularni sajt za interaktivnu zabavu koji je deo NewBay Media grupacije a koji vodi poreklo iz Velike Britanije, objavio je “listu činjenica” o gaming industriji u Srbiji, baziranu na Newzoo istraživanju. Lista je interesantna utoliko što poseduje neke neobične informacije, ali evo šta oni kažu.

Navodi se da je u Srbiji generisano oko 46 miliona dolara prihoda od razvoja video igara, kao i da tržište igara odgovara onome u Evropi, Americi ili Britaniji. Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << univerziteta u Novom Sadu pokazalo je da domaći igrači vole World of Warcraft, Counter Strike i Call of Duty (ne znamo baš za ovo poslednje), a da je jedan od najvećih razvojnih timova Nordeus sa njihovom igrom Top Eleven. Drugi veliki igrač je Eipix Entertainment koji je čak sarađivao sa Smitsonian Institutom u 2014 kako bi napravili “Hidden Expedition: Smithsonian Hope Diamond” u 2014.

Istraživanje kaže i da je Cofa Games ekipa zadužena za pravljenje prvog većeg MOBA naslova u Srbiji kao i da je prosečna plata 44.000 dinara. Što se tiče ključnih igrača, kao prodavci pominju se GameS, Computerland i ComTrade Shop, kao najveći distributer igara – ExtremeCC a kao najveće svetske kompanije sa kancelarijom u Srbiji – Soni i Microsoft.

Od razvojnih timova najznačajniji su, makar po ovom istraživanju – Nordeus, Stygian Software, Digital Arrow, Eipix Entertainment, G2 CES, Metamorf i CoFa Games.

Izvor: play.co.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo kakva je srpska gejmerska scena!

Izvor: Mondo, 31.Jul.2015

MCV, popularni sajt za interaktivnu zabavu koji je deo NewBay Media grupacije a koji vodi poreklo iz Velike Britanije, objavio je “listu činjenica” o gaming industriji u Srbiji, baziranu na Newzoo istraživanju...Navodi se da je u Srbiji generisano oko 46 miliona dolara prihoda od razvoja video...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.