Pobeda aktualnog novozelandskog premijera

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda aktualnog novozelandskog premijera

Nacionalna partija desnog centra aktualnog novozelandskog premijera Džona Keja pobedila je na danas održanim parlamentarnim izborima, javile su dve lokalne televizije proglasivši njegovu pobedu na osnovu više od polovine prebrojanih glasova.

Kejeva partija osvojila je 48,9 odsto glasova, a najbliži rival liberalna Laburistička partija samo 24 odsto, prenele su televizije TVNZ i TV3.

Ukoliko se potvrdi taj procenat Keju se obezbedjuje ne samo treći uzastopni mandat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već i mogućnost apsolutne većine u parlamentu.

Sadašnji rezultati daju 60 mesta Nacionalnoj partiji koja je u veoma jakoj poziciji, sa koalicionim partnerima kao što su ACT i Junajted fjučer (United Future), imaće šta im treba, rekao je politički novinar televizije TVNZ Korin Dan, objasnivši zašto smatra da je pobeda Keja gotova stvar.

"Gotovo je. To je poraz. Laburisti su izgubili", rekao je analitičar TV3.

Prema proporcionalnom sistemu glasanja na Novom Zelandu partije moraju po pravilu da formiraju koalicije da bi vladale tokom trogodišnjeg mandata.

Ukoliko se potvrde ovi preliminarni rezultati Kej bi mogao da ima 63 od 121 mesta u Parlamentu, što bi značilo da je njegova stranka prva stranka sa apsolutnom većinom od kada je Novi Zeland usvojio novi izborni sistem 1996. godine.

Ovi prvi rezultati ukazuju na kretanje birača ka konzervativnim partijama i tešku noć za liberalne stranke. Podrška Laburistima i Partiji Zelenih niža je nego na prethodnim izborima, prenosi agencija AP.

Na poslednjim izborima Nacionalna stranka osvojila je 47 odsto glasova.

Jedan visoki zvaničnik Laburista, poslanik Grant Robertson priznao je da njegova stranka više nema nikakvu šansu da pobedi, i da ovaj izborni dan neće biti onakav kakav su želeli.

Kejeve pristalice navode da je njegova stranka upravljala dobro privredom zemlje tokom njegovih šest godina na vlasti. Privreda je rasla po četiri odsto a nezaposlenost je pala na 5,6 odsto. Vlada predvidja da će ove godine imati budžetski suficit posle više godina deficita.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pobeda aktuelnog novozelandskog premijera

Izvor: Akter, 20.Sep.2014

Nacionalna partija desnog centra aktualnog novozelandskog premijera Džona Keja pobedila je na danas održanim parlamentarnim izborima, javile su dve lokalne televizije proglasivši njegovu pobedu na osnovu više od polovine prebrojanih glasova..Kejeva partija osvojila je 48,9 odsto glasova, a najbliži...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.