Plan da Luvr, Versaj i Orsej rade sedam dana u nedelji

Izvor: Blic, 02.Okt.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan da Luvr, Versaj i Orsej rade sedam dana u nedelji

Francuska vlada planira da od naredne godine tri najposećenija muzeja - Luvr, Versaj i Orsej - budu otvoreni svih sedam dana u nedelji. Ova mera je deo planiranog budžeta za kulturu u 2015. godini.

Produženje radne nedelje biće na snazi od 2015. do 2017, a planirano je nakon konsultacija sa predstavnicima zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Otvaranje tri najposećenija nacionalna muzeja tokom sedmice omogućiće poboljšanje prijema posetilaca i bolju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dostupnost delima", navodi se u predlogu zakona za finansiranje 2015.

Trenutno su ove ustanove zatvorene ponedeljkom ili utorkom.

Muzej Luvr godišnje poseti više od 9,2 miliona ljudi, što predstavlja svetski rekord, dok sedam miliona ljudi obiđe Versaj, a 3,5 miliona Orsej.

U Londonu, najveći muzeji kao što su Britanski muzej i Nacionalna galerija otvoreni su tokom čitave sedmice, kao što je slučaj i sa Muzejem moderne umetnosti u Njujorku.

Uprava muzeja Prado u Madridu odlučila je krajem 2011. da ova ustanova bude otvorena tokom čitave nedelje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.