Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II od sutra u Narodnom muzeju

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II" od sutra u Narodnom muzeju

Težište izložbe "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II" koja će sutra u 18 sati biti otvorena u Narodnom muzeju je biografija te jedne slike koja je usled svoje slojevitosti učinila to delo bitnim akterom lokalne umetničke scene.

V.d. direktora nacionalnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je cilj i značaj ove izložbe u činjenici da sublimira ideje jednog dela.

- Izložba je osmišljena tako da je centralno mesto upravo delo Pita Mondrijana - rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ona i dodala da su ostala odraz te jedne slike u našoj sredini, kao i odgovori na pitanja kako su se umetnici odnosili prema njoj i kakva su bila tumačenja "Kompozicije II".

Autorka izložbe, kustos Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja Jelena Dergenc podsetila je da je "Kompozicija II" delo jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka.

Nastala je u Parizu 1929. godine, a dve godine kasnije je stigla u Narodni muzej

u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti Jugoslaviji.

Dergenc je istakla da je Mondrijan bio veliki humanista i da je do kraja svoje karijere težio ka idealnom, kao i da je napravio veliki broj slika neoplasticističkog slikarstva čije je principe formulisao.

Ona je istakla da je ta slika reprezentativan primerak iz tog perioda, sa jasnom i pravilnom kompozicijom, kao i da je to bilo jedino delo čiste apstrakcije iz tog poklona.

Autorka izložbe, kustos u Narodnom muzeju Simona Ognjanović rekla je da će pored Mondrijanovog dela, na postavci biti i radovi devet domaćih umetnika čija je početna tačka bila upravo "Kompozicija II".

U pitanju su umetnici: Goran Djordjević, Nikola Pilipović, Aleksandar Dimitrijević, Zoran Naskovski, Jelica Radovanović, Dejan Anđelković, Dobrivoje Krgović, Mrđan Bajić i Veso Sovilj.

Ona je napomenula da će radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani biti prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom.

Tokom svojih istraživanja, autorke izložbe su uspele da rasvetle mnoge muzeološke i umetničke kontekste koje se ta slika periodično "uplitala" tokom nekoliko decenija.

Preko tih priča, koje će učiniti "Kompoziciju II" dokumentom stvarnosti koju njen autor nije ni poznavao, moguće je pratiti i razumevati različite pozicije i shvatanja koja su definisala umetničku, kulturnu i društvenu realnost u lokalnom kontekstu.

Namera autorki je bila da se otvori pitanje uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje memorije i žive umetničke produkcije.

Ambasador Holandije Loran Stokvis ocenio je da se u Narodnom muzeju nalazi izuzetno delo Pita Mondrijana.

On je podsetio da je slika u Narodni muzej stigla kada je Jugoslovenski počasni konzul 1931. godine došao na ideju da kultura bude polazna tačka za boljom i većom saradnjom dve zemlje i napomenuo da i danas koriste istu metodu.

- Čak i danas, 83 godine, kansije, "Kompozicija II" još uvek igra svoju ulogu u promovisanju jake interakcije između umetnosti i dizajna naše dve zemlje. Kulturna dešavanja u Srbiji su od značaja za Holandiju, a umetnici i dizajneri iz Srbije su svesni važnosti koje holandska umetnost ima za njoihov rad - dodao je ambasador.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II" od danas u Narodnom muzeju

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 08:53

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac otvorio je večeras u Narodnom muzeju u Beogradu izložbu dela holandskog apstraktnog slikara Pita Mondrijana "Slučaj Kompozicije II" što je i naziv njegove čuvene slike...Otvarajući izložbu koja je pod pokroviteljstvom Ambasade Holandije, Tasovac je poručio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.