Pastor: Rasplet  do kraja meseca

Izvor: Blic, 03.Sep.2014, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Rasplet do kraja meseca

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor potvrdio je da će tek krajem septembra sazvati sednicu pokrajinskog parlamenta jer će se do tada znati koje će stranke sačinjavati vladajuću većinu.

- Sačekaću da sve stranke najpre donesu odluku o budućnosti vladajuće koalicije, pa ću sednicu zakazati posle 20. septembra. Na dnevnom redu će biti sve što do tada zvanični predlagači, pokrajinska vlada i poslaničke grupe, budu inicirale. U ovom momentu je sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će se glasati o skupštinskoj odluci po kojoj će, na osnovu novog Statuta APV, raditi pokrajinska vlada i poslovnik o radu Skupštine Vojvodine - izjavio je Pastor za “Blic”.

On je kazao da još nije zvanično pozvao stranačke lidere na pregovore o formiranju koncentracione vlade o kojoj je postigao sporazum sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem pre dve nedelje.

- Sačekaću do sredine septembra da se konsoliduje ova ili ona većina, pa ću sve stranke zvanično pozvati na pregovore oko stvaranja koncentracione vlade. Ta vlada će biti prelazna do raspisivanja izbora jer ovako više ne ide. Niko iz vladajuće većine se ne bavi rešavanjem aktulenih problema, već samo prebrojavanjem koliko ko ima poslanika, da li se neka stranka osipa i ko bi s kim mogao da pravi novu koaliciju - veli Pastor.

U međuvremenu, nastavlja on, iako zvanično još nije uputio poziv, pojedinačno je već razgovarao s predstavnicima svih parlamentranih stranaka u pokrajinskom parlamentu.

- Svi ti razgovori su bili zvanični i stekao sam utisak da je koncentraciona vlada najbolje rešenje - istakao je Pastor.

U slučaju da nijedna opcija - rekonstrukcija koju su pre tri meseca inicirali LSV, NDS i DS, u čijim razgovorima ne učestvuje SVM, ili koncentraciona vlada, ne budu obezbedila većinu, prema oceni Pastora, nastaće kriza parlamenta koju ću po zakonskoj obavezi morati da reši - raspisivanjem prevremenih izbora - veli Pastor, i dodaje da je uveren da do njih neće doći.

Da se bez široke političke saradnje ne može nastaviti funkcionisanje pokrajine, uveren je Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, koji podseća da je novi statut Vojvodine donet na osnovu saradnje SNS i DS pa ne vidi razloge zašto oni ne bi i ubuduće sarađivali.

U SRS smatraju da pokrajinu tek očekuju političke turbulencije. Pet poslanika radikala se sve češće pominju kao potencijalni džoker demokrata. Kakva je njihova strategija u spasavanju demokrata, potpredsednik te stranke Milorad Mirčić objašnjava za naš list:

- To je potpuno nebitno u odnosu na činjenicu da se po svaku cenu žele izazvati prevremeni pokrajinski izbori. SRS je na sasvim suprotnoj strani i u tome neće učestvovati. Ako dođe do razgovora o formiranju koncentracione vlade, za stolom se sigurno neće naći pet poslanika SRS - kaže Mirčić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Rasplet u Vojvodini do kraja meseca

Izvor: Press, 03.Sep.2014

On je za "Blic" kazao da još nije pozvao strančke lidere na pregovore o formiranju koncentracione vlade o kojoj je postigao saglasnost sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem pre dve nedelje.. . .. "Sačekaću do sredine septembra da se konsoliduje ova ili ona većina, pa ću sve stranke zvanično...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.