PEDIJATRI IMAJU LAKU RUKU Deci daju antibiotike kao da su bombone

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEDIJATRI IMAJU LAKU RUKU Deci daju antibiotike kao da su bombone

Pedijatri u Srbiji, u poslednje tri godine, deci su propisivali antibiotike onda kada to nije bilo neophodno. Tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek.

To su podaci prve studije o upotrebi antibiotika na recept kod dece u našoj zemlji. Autor je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta, kojoj je ovo istraživanje bilo i završni specijalistički rad.

- Svako drugo dete je primilo makar jedan antibiotik tokom godine, dok je svako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << peto primilo tri ili više antibiotika. Prema smernicama Evropskog nadzora za antibiotsku potrošnju, svega 20 odsto dece treba da dobije antibiotik u slučajevima akutnog zapaljenja sinusa i upale nosne duplje. U našoj zemlji procenat dece koja su za te dijagnoze dobila antibiotik je 96 odsto - ističe dr Božić.

Alarmantna je česta upotreba antibiotika - hinolona za decu od rođenja do navršenog prvog meseca, čak do 9,5 odsto. S obzirom na to da se zna da hinoloni mogu dovesti do oštećenja hrskavice i zglobova, jedina opravdana indikacija za propisivanje su životno ugrožavajuća stanja.

Dr Božić pojašnjava da se upotreba antibiotika ne savetuje u slučaju akutnog bronhitisa, kao i u slučajevima zapaljenja srednjeg uva. Međutim, te dijagnoze su bile među pet najčešćih bolesti zbog kojih su se deci propisivali antibiotici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.