Opomene televizijama koje su prekršile pravilo +18

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opomene televizijama koje su prekršile pravilo "+18"

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je da izrekne upozorenje i opomene televizijama Pink, Hepi i Prva zbog emitovanja neprimerenog sadržaja za maloletnike u vreme kada to nije dozovljeno i zbog reklamiranja elektronskih cigareta na nedozvoljen način.

Kako se navodi u saopštenju REM-a, na sednici tog tela koja je juče održana, članovi Saveta su doneli odluku da se Televiziji Pink izrekne upozorenje, Televiziji Hepi dve mere opomene, a Prvoj jednu meru opomene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Zaključeno je da televizija Pink na neprimeren način u emisiji DNK izlaže maloletnike ponovnoj patnji i da ovakvi programski sadržaji mogu da škode njihovom moralnom razvoju", navedeno je u saopštenju.

Takođe, ocenjeno je da Prva i Hepi emituju programske sadržaje neprimerene maloletnicima u vreme kada to nije dozvoljeno u takozvano zaštićeno vreme, dok Hepi i na nedozvoljen način reklamira elektronske cigarete.

"Ovi pružaoci medijskih usluga dobiće narednih dana rešenje o ovim merama koje će biti dužne da pročitaju javno u odredjeno vreme, a REM će svoje odluke objaviti u štampanim medijima o trošku PMU. Odluke će sadržati razloge izricanja mera, ali i načine kako da se uočene nepravilnosti otklone", precizirano je u saopštenju REM-a.

Objašnjava se i da je ovakav postupak izricanja mera predvidjen novim Zakonom o elektronskim medijima, dok je dosadašnjim Zakonom o radiodifuziji, jedino mera upozorenja objavljivana na ovaj način.

REM novim Zakonom o elektronskim medijima može više puta izricati predviđene mere opomene, upozorenja i privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja pored kojih može izreći i meru trajnog oduzimanja dozvole.

Novina je i to da REM može sada i zbog prekršaja programskih obaveza koje se odnose na oglašavanje pored pokretanja prekršajnih postupaka izricati ostale mere predviđene Zakonom o elektronskim medijima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.