Opasno moćan PC iz AMD-a

Izvor: ItRešenja.com, 28.Maj.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno moćan PC iz AMD-a

Najnoviji računar baziran na poslednjoj generaciji AMD APU procesora i proverenoj, snažnoj Radeon R9 grafici, našao se na našem stolu…  Kakvi su utisci?

Na test je, u još jednom u prelepom ruhu, stigla moćna PC mašina bazirana na AMD tehnologiji. AKcelerisani procesor ili APU nosi oznaku A10-7870K, i pored četiri jezgra koja rade između 3.9 i 4.1 GHz, u sebi ima integrisan i kompletan Radeon R7 GPU sa osam grafičkih jezgara. Na ovaj način, grafički procesor se koristi uz >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << stoprocentnu efektivnost, jer čitav računar funkcioniše više kao igračka konzola, a s obzirom na to da se najveći broj igara razvija za Xbox One i PlayStation 4, u kojima se nalazi upravo AMD-ov APU, jasno je da je mašina koju smo dobili na test, idealna platforma za povremene, ali i odlična podloga za one ozbiljnije igrače. 3D igre su danas najzahtevniji softver, pa je odavno poznato da će mašina koja može da se izbori sa najnovijim naslovima, prosto “gutati” standardne aplikacije i softverske pakete. Sufiks “K” u oznaci sugeriše na činjenicu da je procesoru otključan i množilac, pa su i overclocking mogućnosti veće, na radost svih entuzijasta

Sa novim AMD A10-7870K APU-om smo se upoznali uz mašinu koja je stigla spakovana u sjajno kućište više klase – u nama omiljeni i po mišljenima mnogih najatraktivniji izbor u ovoj cenovnoj kategoriji. U pitanju je odlični CoolerMaster HAF 912. Novi A10-7870K koristi postojećću FM2+ infrastrukturu, te je kompatibilan sa stotinama raznih matičnih ploča, dostupnih na tržištu. Izbor je ovog puta pao na trenutno vodećeg svetskog proizvođača matičnih ploča, kompaniju Gigabyte i njihov udarni A88X-bazirani model – GA-F2A88X-D3H. U sistem je instalirano 2 x 4 GB DDR3 2400MHz Kingston HyperX XMP Savage memorije niske latencije, koja radi na višim učestanostima od predviđenih (DDR3-2133), pa propusni opseg memorije još veći. Memorijski podrsistem je od izrazitog značaja za APU arhitekturu. Sistem zajedničke upotrebe memorije, od strane CPU i GPU delova APU-a, AMD naziva hUMA (heterogeneous Uniform Memory Access), dok se čitava APU arhitektura objedinjuje skraćenicom HSA (heterogeneous system architecture). 8GB je, po našem mišljenju, ipak neki minimum koji je instaliran kao osnova ispod koje ne bi trebalo ići, a pošto memorija više nije toliko skupa, u dva dodatna podnožja se lako i bezbolno se može nadograditi još 8GB osnovne memorije.

Mašina radi potpuno bešumno zahvaljujući veoma dobrom i provetrenom, a opet tihom kućištu izrađenom po High Air Flow konceptu (otuda ono HAF iz naziva). Da nije tako dobro rashađeno, unutar kućišta bi umelo da postane vruće, jer je instalirana dodatna grafika i to baš ona koju AMD preporučuje igračima – Radeon R9 270 sa 2GB GDDR5 memorije. Osnovu čini grafički čip kodnog naziva Curacao, izrađen u 28-nanometarskoj litografiji i ima 20 grafičkih jezgara.

Temperature su relativno niske, pogotovo u CoolerMaster HAF912 kućištu, sa kojim se kartica i vizuelno lepo uklopila, a slične pohvale možemo izneti i za količinu generisane buke. Nakon igranja sa ovom veoma brzom karticom, dolazimo do logičnog zaključka da je Radeon R9 270 jeftinija, ali osetno brža verzija popularnog modela Radeon HD 7850 i da je odličan izbor za mašinu u kojoj se nalazi. Svakako na krajnjem kupcu ostaje da se eventualno odluči i za još brže modele iz R9 serije.

Kada su performanse procesora odnosno čitavog sistema u pitanju, najbrži A10 Kaveri je u CPU testovima i u praksi u rangu sa četvorojezgarnim Core i5 procesorima srednje klase koji pripadaju aktuelnoj Haswell generaciji. Treba istaći da performanse grafičkog podsistema nisu baš uporedive, jer je AMD ovde u drastičnoj prednosti. Sistem radi veoma živahno, sve se otvara gotovo trenutno, a za to je osim brzog APU-a zaslužan i brzi Kingston Fury SSD drajv kapaciteta od 120 GB. Za skladištenje podataka ne treba brinuti, jer je uz ovih brzih 120 GB dodato i 1TB u vidu klasičnog hard-diska.

Kada su realne igračke performanse u pitanju, igre kao što su Witcher 3, GTA5 ili Wolfenstein, igrive su uz maksimalan nivo detalja do rezolucija 900p (1440×900), dok su zahtevniji naslovi (Crysis 3, Watch Dogs, Assassins Creed 5 bili igrivi u režimu od 720p (1280 x 720 piksela). Naravno da se performanse mogu podići dodavanjem još jednog Radeon R9 270 modela u sistem ili zamenom za R9 280X, što će osigurati i igranje pomenutih zahtevnih naslova do 1080p.

Desktop računari srednje i više klase najčešće u svojoj osnovi imaju AMD APU iz klasa A8 ili A10, jer se radi o kombinaciji sistemskog i grafičkog procesora koji nudi izuzetno dobar odnos cene i performansi. Kada je u pitanju A10-7870K, moramo da navedemo da smo bili jako zadovoljni onim što nam je AMD prikazao u okviru ove prelepe konfiguracije. Poboljšanja su vidljiva na svakom koraku, pa je mašina spremna za ozbiljan rad i umereno igranje, a njena cena nije previsoka, iako se u sistemu nalazi i skupi SSD. Ako poželite da sebe častite odličnom igračkom i multimedijalnom PC mašinom srednje klase, obavezno pogledajte kako to rade stručnjaci iz AMD-a. Testirana mašina je odličan primer dobro balansiranog personalnog računara za sve namene…

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: EWE, www.ewe.rs

Nastavak na ItRešenja.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.