Odbor traži da VBA dostavi izveštaj o prisluškivanju  u hotelu Kraun plaza

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor traži da VBA dostavi izveštaj o prisluškivanju u hotelu "Kraun plaza"

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti odlučio je danas da od Vojno-bezbednosne agencije (VBA) zatraži izveštaj o prislušnom uređaju, otkrivenom u hotelu "Kraun plaza" tokom održavanja sastanka Trilaterale u Beogradu.

Predsednik Odbora Momir Stojanović je na sednici rekao da od VBA očekuje da dostavi Odboru sva saznanja u vezi sa otkrivanjem tog uređaja, kao da ga informiše da li je pokrenut neki postupak zbog toga.

On je, ipak, napomenuo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će sednica, na kojoj se bude raspravljalo o izveštaju VBA, biti zatvorena za javnost.

Predlog da se od VBA traži detaljan izveštaj podneo je član odbora iz redova Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac.

On smatra da je u pitanju presedan, jer je u tom konkretnom slučaju, kako je rekao, Odbor preskočen, dok su bezbednosne službe direktno komunicirale sa medijima.

Šutanovac je podsetio i da se nikada nije otkrilo kako je u javnost dospeo dokument sa zaglavljem VBA iz koga se saznalo da se generalu Bratislavu Dikiću, bivšem komadantu Žandarmerije, preti smrću.

- Moja želja je da štitimo službu, jer je u pitanju veliki presedan, moramo da prekinemo praksu da bezbednosne agencije komuniciraju sa javnošću, a preskaču Odbor - istakao je Šutanovac.

Šutanovac je naglasio da je neophodno da se Odbor upozna sa svim detaljima u vezi sa prisluškivanjem tokom sastanka Trilaterale, kako bi se znalo i da li su u javnosti iznete informacije tačne.

- Neohodno je da znamo da li je moguće da se to radi u jednom hotelu i, ako je to tačno, da se pokrenu odgovarajuće tužbe, a ako nije tačno da se prestane sa zloupotrebljavanjem bezbednosnih agencija - poručio je Šutanovac.

Na sednici Odobra je dogovoreno i da se 8. i 9. decembra u Narodnoj skupštini Srbije održi regionalan konferencija Odbora za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi.

Konferencija će se održati uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor traži izveštaj VBA o prisluškivanju

Izvor: RTS, 24.Nov.2014

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti odlučio je da od Vojnobezbednosne agencije zatraži izveštaj o prislušnom uređaju, otkrivenom u hotelu "Kraun plaza" tokom održavanja sastanka Trilaterale u Beogradu...Predsednik Odbora Momir Stojanović je na sednici rekao da od VBA očekuje da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.