Nova Evropska komisija sutra preuzima mandat

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Evropska komisija sutra preuzima mandat

Nova Evropska komisija, na čelu sa bivšim premijerom Luksemburga i čelnikom evro grupe Žanom Klodom Junkerom, sutra počinje mandat.

Prvi put Komisija će zapravo imati dva lidera, budući da je predviđena funkcija prvog potpredsednika, pozicija na koju je imenovan holandski socijal-demokrata Frans Timermans.

U briselskim institucijama neki čak smatraju da će socijal-demokrata Timermans biti taj koji će držati uzde, a kao razloge za ta nagađanja navode Junkerove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zdravstvene probleme, umoran izgled, ali i želju da zadrži prebivalište u Luksemburgu.

Timermans će biti koordinator Komisije. Ovaj delikatni diplomata, poliglota i bivši šef holandske diplomatije ostavio je veoma jak utisak tokom saslušanja pred Parlamentom i mnogi evropski zvaničnici već ga smatraju pravim šefom Komisije.

Junker je zeleo da Komisija bude politički jaka. U njoj su četiri bivša premijera, dva bivša ministra spoljnih poslova, dva bivša ministra ekonomije i sedam članova iz dosadašnjeg sastava komisije.

"Komisija nije ni sekretarijat Saveta država članica, ni sluga Evropskog parlamenta", upozorio je Junker.

Komisija će pored šefice evropske diplomatije imati još šest potpredsednika, čija će podrška biti neophodna za inicijative komesara, što je novina u radu Komisije. (opširnije na www.euractiv.rs)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.