Notari nespremni, stampedo  u sudovima

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari nespremni, stampedo u sudovima

Čekam već četiri sata da overim ugovor, pošto ne znam gde bih to mogao da učinim od ponedeljka. Danima je ovako, i juče su redovi bili ogromni.

Ovako je juče, ispred Višeg suda u Timočkoj, gde je red bio ogroman, pričao Beograđanin S. P.

Oni koji će od 1. septembra morati da overe kupoprodajni ili sastave ugovor o doživotnom izdržavanju neće imati izbora, jer ti poslovi prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika. Imaće, međutim, problem gde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ih nađu i koliko novca da ponesu sa sobom, budući da notari još nisu objavili ni spisak kancelarija, ni radno vreme, ni cenovnik.

Uveravanja predsednika Komore javnih beležnika Miodraga Đukanovića da će do ponedeljka sve biti spremno građanima ne znače ništa, o čemu najbolje svedoče veliki redovi ispred sudova.

Gužve počele  od rane zore

- Došao sam oko 7 sati i dobio redni broj 50, rekao nam je M. N., koga smo zatekli ispred Višeg suda.

Hiljada dinara, kako sam čuo, od ponedeljka će koštati overa ugovora - ispričao nam je S.P. dok je čekao u redu.

Nepoverljivost prema javnim beležnicima dovela je juče nekoliko stotina građana i u Parnični sud u Ustaničkoj ulici. Za razliku od Višeg suda, u Parničnom strankama nisu deljeni redni brojevi, već je za njih, zbog velike navale, bio otvoren poseban ulaz koji inače služi samo za osobe sa invaliditetom. Oni koji su satima čekali kažu da je gužva u sudu pet puta veća nego inače, i to isključivo zbog straha šta će biti kad notari počnu da rade.

- Već satima sam ovde, a ljudi koji su tek došli čekaće do večeras. Danas je posebno haotično jer je poslednji dan. Narod nema poverenja ni u sud, a kamoli u te notare, koje su, kako mi je priznao jedan sudija, tek počeli da obučavaju - razočarano kaže B. J. iz Beograda.

Rasprava u Narodnoj skupštini o notarima bila je veoma burna. Poslanik DS Borislav Stefanović rekao je da su javni beležnici birani po novim uslovima i isključivo po političkoj podobnosti. “Skandalozno je što se zakon usvaja dan pre nego što treba da stupi na snagu. To stvara potpuni haos u pravosuđu”, rekao je poslanik NDS Slobodan Homen i zatražio da se do 1. marta dozvoli da poslove javnih beležnika paraleno obavljaju i lokalne saumoprave. Ministar pravde Nikola Selaković odgovorio je da nije bilo izbora notara po političkoj liniji.

Ombudsman traži kontrolu

Zaštitnik građana saopštio je da je povodom početka rada javnih beležnika pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva pravde. Zaštitnik je naveo da je zabrinut i zbog toga što, sudeći po navodima medija, tri dana pre početka rada notara nije poznat spisak javnih beležnika, radno vreme ni visina tarifa.

Selaković: Izostao razgovor

Ministar pravde Nikola Selaković pozdravio je kontrolu koju je najavio zaštitnik građana, ali je ukazao da mu je žao što je ombudsman „naseo na pisanje medija“. „Krivo mi je što pokreće postupak bez razgovora sa mnom ili sa bilo kim iz Ministarstva“,

rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.