Niški akademci izbacili novinare, pa konstituisali studentski parlament

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški akademci izbacili novinare, pa konstituisali studentski parlament

Novinari nisu mogli da izveštavaju sa konstitutivne sednice Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu, jer su tako odlučili predsednik Milan Petković i grupa delegate, iako još nisu imali verifikovane mandate.

- Sednica je održana juče iako je u Poslovniku naznačeno da je rok za održavanje konstitutivne sednice 1. oktobar tekuće školske godine. Zahtevao sam pre usvajanja dnevnog reda, da se odloži sednica, kako bi prethodni saziv promenio Poslovnik o radu. Ovako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grubo prekršen Poslovnik, s obzirom na to da je sednica zakazana za kraj novembra. Pored toga, poziv za sednicu smo dobili tri dana pred početak, što je takođe protivzakonito – kaže Ivan Popović, delegat sa Ekonomskog fakulteta.

Protiv održavanja konstitutivne sednice na kojoj je prekršen Pravilnik o radu bili su i predstavnici parlamenta Pravnog i Fakulteta zaštite na radu.

- Pre svega ostaje nejasno zašto je uopšte isključena javnost sa sednice, bez ikakvog razloga i povoda i kako o istom predlogu odlučuju članovi čiji mandat još nije verifikovan, pa je samim tim i glasanje po ovom apsurdnom predlogu protivpravno. Šta se krije iza isključivanja javnosti, ostaje da se utvrdi – kaže Ilija Gavrilović, delegat Pravnog fakulteta.

Predsednik Studentskog parlamenta odbija ovakve optužbe i tvrdi da je javnosti isključena jer je tako želela većina kandidata.

- Godinama je praksa da se Parlament konstituiše u novembru jer rektor mora da donese odluku o broju delegata na osnovu broja studenata po fakultetima. Sad smo promenili Poslovnik - naglašava Petković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.